StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
drept DREPT

Dreptul reprezintă un ansamblu de reguli de comportare Ón relațiile sociale, al căror principal caracter este obligativitatea - la nevoie impusă - pentru toți membrii societății organizate. Aceasta categorie conţine articole şi resurse juridice de interes, referate, legislaţie, răspunsuri juridice, teste de Drept.

StiuCum Home » DREPT » drept civil

Imposibilitatea fortuita de executare a obligatiilor

IMPOSIBILITATEA  FORTUITA DE  EXECUTARE  A  OBLIGATIILOR


Notiune. Debitorul unei obligatii imposibil de executat datorita unui caz de forta majora 515e46f , este exonerat, obligatia, impreuna cu garantiile si accesoriile, stingandu-se.


Domeniu de aplicare. Acest mod de stingere priveste obligatia de predare a unui bun individual determinat precum si obligatiile de a face care presupun faptul personal al debitorului. Ea nu se aplica obligatiilor care au ca obiect bunuri generice pentru ca  Genera non pereunt. Debitorul nu va fi exonerat de plata sub cuvant ca bunul la care s-a obligat a pierit fortuit, pentru ca, fiind un bun de gen, el poate fi inlocuit prin predarea unui bun similar, din aceeasi categorie.

Sunt situatii in care, desi debitorul se afla in imposibilitatea fortuita de executare a unei obligatii care are ca obiect obligatia de a da un bun individual determinat, el nu este liberat. In situatia cand debitorul era pus in intarziere la momentul pieirii fortuite a bunului el nu este exonerat de plata, considerandu-se  ca daca si-ar fi executat la timp obligatia, bunul n-ar fi disparut. Debitorul se poate apara dovedind ca bunul ar fi disparut chiar daca s-ar fi aflat la creditor. Obligatia de a restitui un bun sustras sau luat pe nedrept nu se stinge, chiar daca bunul a pierit fortuit, debitorul fiind obligat la despagubiri.
Efecte. Imposibilitatea fortuita de executare stinge obligatia debitorului impreuna cu garantiile si accesoriile sale. Nimic nu l-ar putea opri pe debitor sa-si asume raspunderea si pentru situatia in care neexecutarea obligatiei este datorata fortei majore.

Cand imposibilitatea de executare fortuita priveste obligatiile dintr-un contract sinalagmatic, se pune problema riscului in contracte, examinat de noi la efectele contractului sinalagmatic.
Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact