StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
drept DREPT

Dreptul reprezintă un ansamblu de reguli de comportare Ón relațiile sociale, al căror principal caracter este obligativitatea - la nevoie impusă - pentru toți membrii societății organizate. Aceasta categorie conţine articole şi resurse juridice de interes, referate, legislaţie, răspunsuri juridice, teste de Drept.

StiuCum Home » DREPT » drept penal

Felul hotararilor judecatoresti

FELUL HOTARARILOR JUDECATORESTI


Avandu-se in vedere ca judecata la prima instanta semnifica solutionarea pentru prima data a unei cauze penale, urmata, de regula, de doua grade de jurisdictie si tinand seama de complexitatea problemelor pe care le rezolva instanta, legiuitorul clasifi 222d33c ca hotararile judecatoresti in functie de gradul de jurisdictie in care sunt pronuntate si in functie de problemele rezolvate prin acestea.

O prima impartire a hotararilor judecatoresti are in vedere faptul daca acestea au fost date in prima instanta sau in caile de atac, deci in a doua etapa a fazei de judecata.

Hotararile sunt clasificate si in functie de problemele pe care le rezolva instanta si anume, hotarari prin care se rezolva fondul cauzei sau hotarari prin care sunt rezolvate alte probleme impuse de desfasurarea procedurii judiciare.

Hotararile judecatoresti sunt de trei feluri: sentinte, decizii si incheieri.

Sentinta este hotararea prin care cauza este solutionata de prima instanta de judecata sau prin care aceasta se dezinvesteste fara a solutiona cauza.

In rezolvarea actiunii penale, instanta hotaraste prin sentinta care poate fi dupa caz de condamnare, de achitare sau incetare a procesului penal.

Asemenea sentinte pot fi supuse cailor de atac ale apelului sau numai a recursului dupa caz.

Instanta pronunta o sentinta si in cazul in care se dezinvesteste. Sunt astfel de hotarari cele prin care instanta isi declina competenta sau prin care se restituie cauza procurorului in vederea refacerii sau completarii urmaririi penale.

Instanta de judecata poate pronunta o sentinta si in cazul in care se dezinvesteste in cadrul cailor extraordinare de atac.Cu ocazia judecarii in principiu a cererii de revizuire, instanta dispune prin incheiere admiterea in principiu a cererii de revizuiresau prin sentinta respingerea acesteia.

Sentintele prin care instanta se dezinvesteste nu sunt supuse intotdeauna apelului sau recursului. Ex.: sentinta de declinare a competentei nu este supusa apelului si nici recursului, fiind definitiva.

Decizia este hotararea prin care instanta se pronunta asupra apelului, recursului, recursului in anulare, recursului in interesul legii precum si hotararea pronuntata de instanta de recurs in rejudecarea cauzei.

Incheierile sunt, toate celelalte hotarari date de instanta in cursul judecatii. Din formularea textului art.311 alin.3 C.pr.pen. rezulta ca prin incheieri instanta rezolva toate celelalte probleme, altele decat cele rezolvate prin sentinte si decizii.

Prin incheieri, se poate dispune luarea, revocarea, inlocuirea masurilor preventive, amanarea cauzei pentru lipsa de aparare, admiterea ori respingerea unor propuneri de probe, etc.

Prin functionalitatea pe care o au, incheierile asigura mersul inainte al judecarii cauzei. Incheierile, neoprind desfasurarea procesului penal, nu pot fi de regula atacate cu apel ori recurs, decat odata cu fondul cauzei.

Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact