StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Informatia - te scoate din incurcaturi
DREPT

Dreptul reprezintă un ansamblu de reguli de comportare în relațiile sociale, al căror principal caracter este obligativitatea - la nevoie impusă - pentru toți membrii societății organizate. Aceasta categorie conţine articole şi resurse juridice de interes, referate, legislaţie, răspunsuri juridice, teste de Drept.

StiuCum Home » DREPT » dreptul mediului inconjurator
Trimite articolul prin email Institutiile internationale de mediu : Dreptul mediului inconjurator Publica referat pe tweeter Trimite articolul prin facebook

Institutiile internationale de mediuINSTITUTIILE INTERNATIONALE DE MEDIU


Gestionarea si administrarea problemelor de mediu la nivel mondial au presupus o guvernare globala ecologica cu scopuri specifice si modalitati particulare de realizat.

In sens larg, acest rol este asumat la nivel global de structurile ONU si implica, in special, posibilitatea de a formula strategii sau de a initia procesul de reglementare internationala.

Functiile – organizatii internatinale in materie de mediu.

 1. Functia de cercetare – daca sunt rare cazurile in care organizatiile, insele, efectueaza cercetari, acest lucru nu este valabil in domeniul dreptului intrucat numeroase studii de drept comparat sau de drept international preced 656f51g a redactarea proiectelor de legi.
 2. Functia de schimb si informatii – care priveste studiile si proiectele, rezultatele cercetarilor.
 3. Functia de reglementare – deseori exercitata de organismele internationale – aprobarea de recomandari, decizii.
 4. Functia de control – frecvent realizata.
 5. Functia de gestiune a resurselor naturale

Organizatii globale – organizatii interguvernamentale – sisteme ale Natiunilor Unite – cooperarea in materie de mediu dintre organismele ONU este organizata de Comitetul Organizativ de Coordonare. Dintre institutiile ONU – Adunarea Generala este cea mai implicata in dretul international al mediului.
De la I-a rezolutie din 1968 si pana azi – Adunarea Generala ONU a adoptat numeroase documente cu forta juridica deosebita, care au contribuit la precizarea si dezvoltarea normelor si principiilor juridice privind protectia si conservarea mediului.

In acelasi cadru al ONU au avut loc si cele 4 conferinte, printer care : Stockholm in 1972, Rio in 1992, Johannesburg in 2001.

A doua institutie – Programul Natiunilor Unite pentru Mediu. (PNUM)

Rolul primordial al sau este de a incita si alte institutii sa activeze in domeniul protectiei mediului.

Problemele ecologice sunt examinate in acest cadru, se elaboreaza programe, insa, aplicarea se face prin institutiile ONU, eventual si cu ajutorul organismelor regionale ale statelor, etc.

In sesiunea Adunarii Generale a ONU din 1972 s-wa stabilit ca programul PNUM este format din 4 elemente:

 1. Consiliul de Administrare;
 2. Secretariatul;
 3. Fondul pentru mediu;
 4. Comitetul de Coordonare pt Mediu.

1.Consiliul de Administrare – este format din reprezentantii a 58 de state alesi de Adunarea Generala. Se reuneste anual. Este insarcinat cu elaborarea politicii in domeniu si intocmeste un raport anual cu privire la activitatea Consiliului Economic si Social.

2.Secretariatul – este condus de un director executiv si asigura coordonarea dintre organismele Natiunilor Unite in materie de mediu.

3.Fondul pentru mediu – are ca obiectiv furnizarea unui ajutor financiar care sa permita satisfacerea nevoilor esentiale ale PNUM. De asemenea, organizeaza si stimuleaza activitati internationale prin gestiunea mediului, ca cele referitoare la stabilirea si urmarirea programelor de protectie a marilor reginale.

4.Comisia privind dezvoltarea durabila – creata in 1992 de Adunarea Generala a ONU si care are drept scop coordonarea si controlul aplicarii hotararilor adoptate de Conferinta de la Rio.

Este formata din reprezentantii a 55 de state, alesi dintre membri pe o durata de 3 ani.

In exercitarea mandatului sau, comisia examineaza informatiile primite din partea guvernelor sub forma comunicarilor periodice sau rapoarte privind activitatile intreprinse pt. aplicarea Agendei 21.

5.Comisia de drept international – este un organism care contribuie la codificarea regulilor cutumiare si elaboreaza proiecte de tratate, inclusiv in domeniul mediului.


6.Curtea Internationala de Justitie – conform Agendei 21, statele sunt incurajate sa supuna diferendele de mediu judecarii CIJ, iar in prezent peste 300 de prevederi in domeniu prevad clauze in acelasi sens.

7.Agentia Internationala pt Energie Atomica – a fost creata prin conventia de la New York in 1956, ca o organizatie autonoma, legata de Consiliul de Securitate al ONU. Are ca scop principal – cresterea contributiei energiei atomice la pace si sanatatea lumii.

Mai exista institutii specializate ale ONU :

Organizatia Naiunilor Unite pt alimentatie si Agentia FAO – create in 1945, avand drept scop principal – ridicarea continutului normelor de alimentatie si al nivelului de trai al popoarelor.

Organizatia Maritima Internationala (1948) – are ca sscop promovarea cooperarii intre stet pt realizarea unie navigatii sigure si eficiente si inlaturarea discriminarilor si a restrictiilor internationale impuse. Rolul sau in domeniul mediului este : poluarea marilor cu petrol.

Organizatia Mondiala a Sanatatii (creata in 1946 la New York) – urmareste promovarea ………… internationala la cel mai inalt nivel de sanatate.

Organizatia Meteorologica Internationala (1973) are ca scop – coordonarea, uniformizarea si ameliorarea serviciilor meteorologice din toata lumea in folosul sprijinirii activitatilor din alte domenii printer care si protectia mediului. Previzioneaza calamitatile naturale: incendii, inundatii, etc.

Organizatia Natiunilor Unite pt Educatie, Stiinta si Cultura (UNESCO) (1946 la Londra) – urmareste promovarea cooperarii dintre natiuni din domeniul educatiei, stiintei si culturii in scopul mentinerii pacii si securitatii. Actiunea concreta a organizatiilor in domeniul mediului are in vedere educatia, stiintele naturii si stiintele sociale – ex 1970 UNESCO a creat un program special « Omul si biosfera ». Tot sub egida UNESCO au fost elaborate si adoptate o serie de documente internationale. Conventia de la Ramsaar (1971) – privind zonele umede.Organizatia Internationala a Muncii (1919) – ridicarea nivelului de trai, ocrotirea vietii si sanatatii muncitorilor.

Institutiile Financiare Internationale

Fondul pt Mediu Mondial creat pt a finanta proiecte menite sa ajute la aplicarea conventiilor multilaterale de mediu.

Banca Europeana pt Reconstructie si Dezvoltare

G8

Organizatiile Internationale Neguvernamentale

 1. Uniunea Internationala pt Conservarea Nationala (1948) – cuprinde state, organisme de drept public, alte organizatii, institute de cercetare. Obiectivul ei este utilizarea durabila a resurselor vii.
 2. World Wide Fund for Nature (WWF) (1961) – ca o fundatie privata de drept elvetian – in present lucreaza 26 de organizatii si 4 cu statut de asociat. Scopul principal este – colectarea de fonduri pt finantarea proiectelor de conservare a naturii.
 3. Green Peace – organizatie militanta in domeniul apararii mediului, actioneaza din 1972.
 4. Tribunalul International al Apei – initiative avand drept scop aplicarea directa a reglementarilor vizand influentarea unei atitudini sociale fata de protectia mediului si protectia apelor.

In ultimii ani se pune un accent important pe cooperarea internationala a juristilor si asociatilor profesionale de dretul mediului din Limonges (Franta).

Organizatiile regionale

 1. Organizatia Unitatii Africane – are ca scop promovarea abordarii politice dintre cele 51 de state ale continentului;
 2. Organizatia statelor americane (1948) s-a implicat in domeniul mediului prin implementarea proiectelor de PNUD.
 3. La nivel European – Comisia Economica a ONU pt Europa care furnizeaza analize si date cu character economic, tehnologic si stiintific.
 4. Consiliul Europei (creat in 1949) reuneste 41 de state europene. S-a preocupat de la inceput de problemele de mediu. Sub egida sa au fost elaborate :

- Carta Apei (1968)

- Carta Solului (1972)

 1. Organizatia pt Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) (create in 1960), grupeaza pe langa statele Eurptei centrale si de V, Canada, SUA, Coreea de S, Australia, Noua Zeelanda, Japonia. Adopta decizii obligatorii si recomandari pt statele care au participat la elaborarea lor.

Conventii de mediu

1. Conferinta partilor – reprezentantii ai statelor-parti care se numesc periodic, fac recomandari.

2. Secretariatele – au rol tehnic, de ex Secretariatul conventiei UNESCO – indeplineste functii administrative, dar in anumite situatii pot indeplini si functii de executie, asistenta, cooperare.

3. Comitetele de experti - au caracter susidiar – sunt formate de specialisti in urma Conventiilor sau Conferintei partilor.

4. Forumurile – sunt create in urma Conventiilor si au buget propriu.Politica de confidentialitate
Copyright © 2010- 2021 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact