StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
management MANAGEMENT

Termenul Management a fost definit de catre Mary Follet prin expresia "arta de a infaptui ceva impreuna cu alti oameni". Diferite informatii care te vor ajuta din domeniul managerial: Managementul Performantei, Functii ale managementului, in cariera, financiar.

StiuCum Home » MANAGEMENT » management cultural

Mediul intreprinderii media

Mediul intreprinderii media


Mediul (intreprinderii) este constituit din ansamblul organizatiilor, activelor si factorilor a caror existenta ar putea influenta comportamentul si performantele intreprinderii[1].

Intreprinderea mass-media are multe trasaturi comune cu intreprinderile economice "clasice", dar, asa cum vom mai sublinia si pe parcu 333d39d rsul lucrarii, se si individualizeaza prin caracteristici specifice.

Asupra mass-media sesizam actiunea unor factori de natura economica, politica, juridica, tehnologica si culturala.

Daca am schita o clasificare a organizatiilor care pot influenta media, acestea ar fi : de reglementare directa (precum CNA), de reglementare indirecta (Parlament), la comanda parghiilor economice (Guvern), de breasla (SZR) si   non-guvernamentale.(Bineinteles, nu am insistat asupra includerii organizatiilor mentionate in categorii mai largi.)

Teoriile asupra mediului intreprinderii identifica (si separa) micromediul si macromediul.

Micromediul este reprezentat de participantii la mediul cel mai apropiat al intreprinderii si care afecteaza posibilitatile ei de a-si deservi clientii

Macromediul este desemnat de fortele de societate cu raza mare de actiune, care afecteaza toti participantii la micromediul intreprinderii

Inainte de a descrie care sunt acei participanti si acele forte, sa analizam cateva caracteristici definitorii ale intreprinderii mass-media.

Iata ce scrie David Randall (in Jurnalistul universal, Editura Polirom, Iasi, 1998) despre presa scrisa: consideram afirmatiile lui valabile si in cazul media electronice :

"Rolul unui ziar este de a afla informatia proaspata despre chestiuni de interes public si de a o transmite cititorilor cat mai repede si cu cat mai multa acuratete posibil, in mod cinstit si echilibrat. Asta-i tot "[2].

Mass-media lucreaza, observam noi, cu materia prima numita informatie, pe care o prelucreaza si o vinde, cu ajutorul unor interpusi,  publicului. In mod cert mass-media pot fi incluse nu doar in sectorul "productie", ci si in cel al "serviciilor", pentru ca multe informatii oferite de presa sunt preluate ca atare si retransmise publicului, situatie in care mass-media detin rolul de prestatori de servicii, mai mult de producatori ai unor "bunuri media".

In afara de aceasta viziune "tehnica" asupra intreprinderii media se pot analiza impactul media asupra publicului, etica jurnalistilor s.a.m.d. ; dar, in ceea ce ne priveste, descrierea intreprinderii media ar trebui sa porneasca tocmai de la identificarea materiei prime cu care lucreaza si de la acceptiunea public = clienti.



Exista si o alta viziune asupra produselor pe care le vand mass-media.

 Mass-media ar "comercializa" trei "produse" distincte :

a)          informatia - clientii sunt chiar publicul care cauta sa-si satisfaca o  necesitate, aceea de cunoaste mediul inconjurator.

b)         distractia -  clientii sunt, ca si in cazul de mai sus, publicul. Televiziunile prin cablu vand distractie;

c)         audienta - clientii sunt anuntatorii. Media din categoria (a) vand, colateral (dar cat de important pentru ele !), timp sau spatiu celor care doresc sa-si promoveze mesajele.

O astfel de clasificare ne arata ca de fapt avem de-a face cu doua tipuri de clienti: (1) publicul, care consuma mesajele mass-media si justifica existenta celor care se bazeaza pe receptivitatea fata de media, si (2) anuntatorii. Vom tine cont de ambele categorii.

Revenind, vom detalia micromediul intreprinderii media. Acesta se compune din : (1) furnizorii de informatie - punctul terminus este ziaristul, dar in functie de numerosi factori putem include in categoria furnizorilor alte media (de exemplu : agentiile de presa), institutii guvernamentale sau neguvernamentale s.a. ; (2) furnizorii de alte materii prime necesare - precum RENEL, fabricile de hartie s.a. ; (3) intermediarii - furnizorii de servicii (precum desfacerea, tiparirea s.a.) ; (4) publicul ; (5) concurentii ; (6) organismele publice - precum bancile, grupurile de interese, opinia publica s.a.

Macromediul intreprinderii media il constituie : (1) mediul economic ; (2) mediul tehnic si tehnologic ; (3) mediul demografic ; (4) mediul cultural, social, educational ; (5) climatul politic intern si international ; (6) cadrul juridic.




M. Marchesnay - Management, Bucuresti, 1997

David Randall - Jurnalistul universal, Polirom, 1998



Politica de confidentialitate



Copyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact