StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
management MANAGEMENT

Termenul Management a fost definit de catre Mary Follet prin expresia "arta de a infaptui ceva impreuna cu alti oameni". Diferite informatii care te vor ajuta din domeniul managerial: Managementul Performantei, Functii ale managementului, in cariera, financiar.

StiuCum Home » MANAGEMENT » management cultural

Strategie in management

Strategie in management


Managementul unei intreprinderi  mass-media presupune administrarea a trei categorii distincte: a oamenilor (iar mass-media reprezinta o industrie a orgoliilor si a personalitatilor, dar si a profesionalismului), a informatiei 747e43h (atat ca materie prima pentru produsul pe care-l vinde industria media, cat si ca sistem nervos al institutiei in sine) si a tehnologiei (este deja arhicunoscut faptul ca procentul in care produsul mediatic depinde de tehnologie creste continuu).

In mod, evident, cele trei categorii se intrepatrund - oamenii sunt cei care vor administra informatia, in buna masura cu ajutorul tehnologiei. Pe diferire niveluri de conducere si in functie de departament, managerul va administra oameni, oameni si tehnologie, oameni si informatie, informatie si tehnologie - toate combinatiile posibile functioneaza.

In teoria managementului, planificarea intr-o intreprindere se realizeaza pe trei niveluri:

- planificarea pe termen scurt - se refera la obiectivele, scopurile imediate ale companiei;

- planificarea pe termen mediu - tine de politica intreprinderii;

- planificarea pe termen lung - este rezultatul viziunii intreprinderii (stabilita de proprietari si adoptata de angajati).

Ultimele doua tipuri de planificare, sustine teoria, compun strategia unei intreprinderi.

In intreprinderile de presa - atat in cele romanesti, cat si in cele din tarile democratice - planificarea pe termen scurt se realizeaza prin intermediul sedintelor de sumar. Fie ca e vorba despre un cotidian, o revista saptamanala, un post de radio sau o televiziune, cu totii au obligatia sa-si planifice produsul pe care intentioneaza sa-l difuzeze. Altfel, nimeni n-ar mai garanta ca ziarul va avea cu ce umple fiecare pagina sau ca programul de stiri va acoperi douazeci si cinci de minute, si nu cincisprezece.

Planificarea pe termen mediu - politica intreprinderii - tine de o constiinta profesionala a jurnalistilor, de un regulament instituit de intreprindere, de un echilibru intre interesele patronilor si cele ale angajatilor (cantitate versus calitate).

Planificarea pe termen lung - viziunea - este rezultatul constientizarii, atat de catre proprietarii intreprinderii mass-media, cat si de catre jurnalistii angajati, a rolului pe care presa il detine in mecanismul societatii democratice. Bineinteles, viziunea tine de contextul in care Romania tinde spre o societate democratica. Un rol care presupune respect pentru public implica respect pentru o serie de valori subsecvente democratiei, inseamna coduri etice si deontologice emise de organizatii in masura sa le respecte.O viziune manageriala asupra contextului si strategiei unei institutii media culturale (vom analiza,de exemplu in continuare o astfel de institutie - Radio Romania Cultural) ar putea arata astfel:


Pentru a proiecta o strategie de management functionala, prima etapa ar fi diagnosticarea sistemului actual, deoarece orice tratament se prescrie dupa fixarea urmi diagnostic. Analiza contextului managerial impune descrierea procesului intern specific, stabilirea resurselor participante (inpu-urile) a activitatilor specifice (procesul de conversie), a produselor rezultate (output-utile), precum si a culturii organizationale proprii (climatul).

Sagetile din partea superioara reprezinta informatiile si influentele din mediul instrumental, care reprezinta "ansamblul entitatilor efective si potentiale cu care organizatia poate stabili diverse schimburi si raporturi directe decurgand din obiectul sau de activitate'.

Ansamblul elementelor de natura politica, sociala, economica, juridica, culturala, aflate in stransa interdependenta si actionand in mod constant asupra organizatiei culturale, constituie mediul societal.

Se remarca faptul ca, spre deosebire de mediul instrumental, care exercita o actiune directa asupra institutiei, factorii mediului societal se caracterizeaza printr-o arie mai larga de actiune, iar contactul cu organizatia culturala se realizeaza indirect sau mediat.      

Contextul managerial reprezinta ansamblul factorilor endogeni si exogeni ai unitatii in cadrul careia managementul isi asuma responsabilitatile, isi autoritatea si isi executa functiile, in scopul realizarii obiectivelor specifice.
Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact