StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Crede in EFICIENTA TA
MANAGEMENT

Termenul Management a fost definit de catre Mary Follet prin expresia "arta de a infaptui ceva impreuna cu alti oameni". Diferite informatii care te vor ajuta din domeniul managerial: Managementul Performantei, Functii ale managementului, in cariera, financiar.

StiuCum Home » MANAGEMENT » managementul calitatii
Trimite articolul prin email Calitatea – defininitii, concept general : Managementul calitatii Publica referat pe tweeter Trimite articolul prin facebook

Calitatea – defininitii, concept generalCalitatea – defininitii, concept  general

Definitii

Calitatea: este ansamblul de proprietati si caracteristici ale unui produs / serviciu care ii confera acestuia aptitudinea de a satisface necesitatile exprimate sau implicite.

Controlul calitatii: tehnicile si activitatile cu caracter operational utilizate pentru indeplinirea conditiilor de calitate.

Asigurarea calitatii: ansamblul de actiuni planificate pentru a da increderea corespunzatoare ca un produs sau un serviciu va satisface conditiile de calitate spec 838d34i ificate.

Politica in domeniul calitatii: obiectivele, orientarile generale ale unei organizatii, in ceea ce priveste calitatea, asa cum sunt ele exprimate oficial de catre conducerea societatii comerciale la nivelul cel mai inalt.

Conducerea calitatii: parte a functiei generale de conducere care determina si implementeaza politica in domeniul calitatii.[1]

1 Definitii clasice ale calitatii


Pana la formularea definitiei standard, calitatea a fost definita in diferite moduri de catre diversi cercetatori in domeniu, astfel:

J.M. Juran numea calitatea ca „aptitudinea sau adecvanta la utilizare

P. Crosby spunea ca „un produs este de calitate daca este potrivit necesitatilor.”

Ambele definitii prefigureaza prezenta clientului. Produsul de calitate este apt sau adecvat pentru utilizarea pe care i-o da clientul, respectiv, este potrivit necesitatilor stabilite de client.

G. Tagughi a formulat definitia urmatoare: „calitatea este costul minim pe care un produs il impune societatii.” Definitia se bazeaza pe principiile:

- a preveni este mai ieftin decit a prepara

- a face totul bine de la inceput.

Dupa P. Drucker calitatea reprezinta ceea ce clientul este dispus sa plateasca in functie de ceea ce obtine si valorifica.”

P.Kotler spunea despre calitate ca poate fi privita sub doua aspecte: nivel si consistenta. Calitatea produsului reprezinta capacitatea unui produs de a-si indeplini functiile. In aceasta notiune se includ : durabilitatea, siguranta, precizia, usurinta in functionare si reparare, impreuna cu alte atribute.’’


Calitatea strategica presupune obtinerea unui avantaj in fata concurentilor prin oferirea in mod constant de produse si servicii care satisfac mai bine nevoile si preferintele legate de calitate ale consumatorilor. Calitatea a devenit o necesitate impusa de concurenta, deoarece numai companiile care ofera cea mai buna calitate vor suprevietui in viitor.

Rezulta ca termenul de calitate are un inteles mai larg. El cuprinde o latura intrinseca sau tehnica legata strict de caracteristicile si proprietatile produsului sau serviciului. Din acest punct de vedere un produs poate avea un nivel de calitate mai ridicat decat altul. [2]

Calitatea unui produs sau a unui serviciu este principala caracteristica a produsului / serviciului care face ca acesta sa se vanda. Factorii care determina succesul vanzarii sunt multi si variati. Ei includ conditiile de piata, natura produsului / serviciului, imaginea create prin reclama, particularitatile socio-culturale ale clientilor, etc. Factorul major care asigura vandabilitatea unui produs/serviciu este insa calitatea lui asa cum a fost probata de catre clienti.

Vanzarile repetate si sustinute pot fi obtinute numai pe baza produselor / serviciilor de calitate la un pret rezonabil. Interesul pentru o firma poate sa esueze –in anumite circumstante-, in ciuda unor produse / servicii de calitate, dar daca produsele / serviciile sunt de proasta calitate nici o firma nu se poate sustine pentru mult timp.

O slaba calitate a produselor / serviciilor duce in mod inevitabil la cresterea cheltuielilor generale ale unei societati comerciale datorate in special urmatorilor factori:

v     rebutarea produselor neconforme;

v     costuri cu manopera de refacere a produselor neconforme;
v     stocuri mari datorate produselor nevandute;

v     pierdere de timp si bani pentru rezolvarea litigiilor cu clientii nemultumiti;

v     penalizari datorate neindeplinirii cerintelor clientilor;

Analiza acestor costuri suplimentare datorate slabei calitati a produselor a dus la concluzia ca ele pot ajunge la 15-20% din costurile totale ale fabricarii produsului.

Toate functiile legate de calitate pot fi grupate in cadrul unei societati comerciale in una din categoriile:

v     planificarea si ingineria calitatii;

v     controlul calitatii;Aceste functii principale sunt  prezentate in figura urmatoare;


Marketing si                                                                       Proiectare

prospectarea pietei


Scoatere din uz                                                                    Aprovizionare


Asistenta tehnica      Planificarea productiei


Vanzare si distributie                                                             Productie

Amabalare Verificare, incercare

Depozitare

Fig. 1 Functiile principale care contribuie la calitatea finala a produselor
UNCTAD/GATT, Manualul sistemului calitatii, Editura Tehnica, Bucuresti ,1997, pag. 21

Nicolae Cananau, Ovidiu Dima, Gheorghe Gurau, Ana Gonzales Barajas, Sistemele de Asigurare a Calitatii, Editura JUNIMEA, 1998, pag.13Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2021 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact