StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Sa facem proiecte sanatoase
MANAGEMENT

Termenul Management a fost definit de catre Mary Follet prin expresia "arta de a infaptui ceva impreuna cu alti oameni". Diferite informatii care te vor ajuta din domeniul managerial: Managementul Performantei, Functii ale managementului, in cariera, financiar.

StiuCum Home » MANAGEMENT » managementul calitatii
Trimite articolul prin email Definirea calitatii : Managementul calitatii Publica referat pe tweeter Trimite articolul prin facebook

Definirea calitatiiDEFINIREA CALITATII


Traim intr-o era in care evolutia vietii sociale pune un accent tot mai mare pe calitate, rezultata din diverse procese, la nivelul diverselor domenii ale dezvoltarii economice si sociale.

In generel, termenului de "calitate" (cuvantul vine de la latinescul "qualitas", "qualis" care inseamna "fel de a fi") i se pot atribui mai multe intelesuri, in functie de contextul in care este utilizat. Astfel poate semnifica:

- felul de a fi al unui lucru sau individ, insusirile si defectele acestuia;

- ansamblul conditiilor de trai la un momemt dat - "calitatea vietii"

- calitatea comerciala a unui produs;

- nivelul de "excelenta" al unui serviciu.

Pe masura cresterii si diversificarii cererii de produse si dezvoltarii productiei industriale, notiunea de "calitate" a produselor a evoluat continuu, ajungandu-se astazi, in conditiile utilizarii calculatoarelor electronice pentru controlul calitatii, la noi semnificatii prin notiuni de "calitate dirijata, asigurata, calitate totala si management de calitate totala etc".

Se impune o definire care sa reflecte atat comtinutul complex al notiunii cat si caracterul ei evolutiv - dinamic. Punctul de pornire, larg acceptat, il constituie, in primul rand, valoarea de intrebuintare, ca totalitate a insusirilor care fac ca produsele sa fie utile omului, diferentiindu-le dupa utilitatea pe care o satisfac.

Calitatea reprezinta expresia gradului de utilitate sociala a produsului, masura in care, prin ansamblul caracteristicilor sale (tehnico-functionale, psiho-senzoriale si al parametrilor economici), satisface nevoia pentru care a fost creat si respecta restrictiile impuse de interesele generale ale societatii, privind eficienta social economica, precum si protectia mediului natural si social.

Conform standardului ISO 8402, calitatea reprezinta ansamblul caracteristicilor unei entitati - produs, activitate, proces, organizatie, persoana - care confera acesteia aptitudinea de a satisface cerintele exprimate sau implicite. Conform unor aspecte partiale ale calitatii unui produs sau serviciu, semnifica:

aptitudinea de a fi utilizat sau intrebuintat;

satisfacerea cerintelor clientului;

conformitatea cu o documentatie sau cu exigentile beneficiarului.

Ansamblul activitatilor avand ca scop obtinerea calitatii formeaza demersul calitatii

Produsul privit in conformitate cu acelasi standard (ISO 8402) poate fi orice bun material (rezultat din fabricatie), sau imaterial (Softwar - programe, informatii, date) si/sau serviciu (bancare, transport, etc), care apare ca rezultat al unor activitati si/sau procese.

Conform unor anumite orientari calitatea poate semnifica unele aspecte speciale. Astfel:

- in orientarea spre produs - calitatea este considerata o caracteristica masurabila;

- in orientarea spre proces - se ia in considerare punctul de vedere al producatorului, dupa care produsele de calitate sunt cele care satisfac cerintele specificate; dar utilizatorul poate avea al punct de vedere;

- in orientarea spre costuri (implicit pretul de comercializare) - produs este considerat de calitate daca ofera anumite performante la un nivel acceptabil de pret. O astfel de orientare este agreata de un segment important de consumatori (in Germania 7%);

- in orientarea spre utilizator -calitatea se defineste ca reprezentand aptitudinea produsului de a fi apt pentru utilizare (fitness for use). Reprezinta corespondenta cu cerintele beneficiarului privind functionalitatea, siguranta in exploatare, pretul, termenul de livrare, costurile de utilizare, compatibilitatea cu mediul etc.

Calitatea esteconsiderata o suma de insusiri cu caracter dinamic, intrucat cerintele progresului tehnic impun productiei crearea si realizarea permanenta a unor noi produse moderne cu caracteristici si performante superioare. Diversitatea si imbunatatirea calitatii produselor implica promovarea unor activitati unitare, pornind de la prospectarea pietii si continuand cu un ciclu industrial complet in care se realizeaza produsele. Acest ciclu, conform unei evolutii dinamice a calitatii, se poate concretiza in procesul de productie printr-o curba (spirala) a calitatii ce cuprinde: studiul de marketing, cercetarea stiintifica, planificare economica si comerciala, proiectarea si executia prototipului, omologarea prototipului, planificarea procesului de fabricatie (cu stabilirea documentatiei tehnice si a tipodimensiunilor), aprovizionarea materiala, cu echipamente (utilaje, aparate de masura, standuri de proba), procesul tehnologic, controlul procesului tehnologic, controlul final, verificarea fiabilitatii, desfacerea pe piata, asiastenta tehnica si activitate "service" la beneficiar si ciclul se reia, fig.4. .

In corespondenta cu procesul de productie, deci cu producaatorul, calitatea produsului poate fi:

- potentiala - proiectata;

- realizata - rezultata la capatul liniei de fabricatie;

- livrata - asigurata produselor livrate;

- totala - care integreaza gradul de utilitate, de economicitate, dar si estetic, ergonomic, functional, social etc.

Faptul ca insusirile de calitate ale produselor se creaza in procesul de productie ne permite sa punem in evidenta si notiunea de calitatea a productiei - alaturi de notiunea de "calitate a produselor"- care se refera la modul de desfasurare a ansamblului de activitati ce compun acest proces - de conceptie, de organizare, tehnologice, etc.

Calitatea unui produs in procesul de productie se obtine in trei etape:

- in etapa de cercetare-proiectare prin calitatea conceptiei si a documentatiei rezultate (tehnologia de utilizare);

- in etapa de fabricatie prin calitatea materiei prime, a echipamentelor de executie si control si a fortei de munca;

- in etapa de exploatare unde este asigurata prin calitatea activitatii de asistenta tehnica si de "service" post-vanzare.

Interdependenta dintre calitatea rezultata din fiecare etapa poate fi redata sub forma ,,triunghiului calitatii", prezentat in figura 4.2.

In corespondenta cu utilizatorul produsului, satisfacerea cerintelor este reflectata in specificatii (documentatia) care reprezinta - nu criterii de calitate absoluta, ci - mijloacele necesare de satisfacere a acestor cerinte si de comercializare organizata (in retea) a bunurilor, exprimata, in modul cel mai cuprinzator, prin normele de standardizate.Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2022 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact