StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
management MANAGEMENT

Termenul Management a fost definit de catre Mary Follet prin expresia "arta de a infaptui ceva impreuna cu alti oameni". Diferite informatii care te vor ajuta din domeniul managerial: Managementul Performantei, Functii ale managementului, in cariera, financiar.

StiuCum Home » MANAGEMENT » managementul calitatii

Obiective si orientari privind calitateaOBIECTIVE SI ORIENTARI PRIVIND CALITATEA


Politica in domeniul calitatii este constituita din obiective si orientari generale ale unei organizatii in ceea ce priveste calitatea, asa cum sunt exprimate oficial de managementul de la nivelul cel mai inalt [ ].

Subiectul de fond al politicilor pentru calitate trebuie sa fie ajustate functie de specificul fiecarei companii. Totusi, o serie de chestiuni fundamentale trebuie luate in considerare de orice companie care se pregateste sa-si intocmeasca o politica pentru calitate. Aceste probleme fundamentale includ:- Care este segmentul de piata care cuprinde clientela companiei ? (aceasta influenteaza direct alegerea nivelului de calitate al design-ului si al proiectului in general).

- Compania tinde spre o conducere de calitate, competitivitate sau o activitate adecvata (flexibilitate) ?

- Compania vinde produse standard sau presteaza servicii in care isi gasesc locul si o serie de produse proprii ? (aceasta afecteaza modul in care se pune accentul pe conformitate cu specificatiile referitor la 'corespunzator utilizarii' - 'fitness for use').

- Va lansa compania pe piata produsele dupa principiul: fiabilitate ridicata la un pret initial mare, sau fiabilitate redusa la un pret initial mic ?

- Efortul companiei se va orienta spre reducerea costurilor utilizatorului sau spre reducerea costurilor producatorului ?

- Compania se va baza in act 242f56c ivitatile proprii de control pe sisteme sau pe oameni ?

- Pot fi cuantificate caracteristicile produsului ('abilitati - aptitudini' ca fiabilitate, mentenabilitate etc.) ?

- Planificarea calitatii trebuie sa fie realizata de catre staff sau de catre lucratorii din sectie ?

- Trebuie introdus furnizorul in echipa ?

- Trebuie ca managementul la varf sa participe in mod activ la planifica-rea si asigurarea calitatii sau ar trebui sa delege pe altcineva ?

Pe masura ce compania creste, capatand o amploare care implica multiple piete si produse, devine evident faptul ca nici un set de politici pentru calitate nu vor putea satisface totalitatea activitatilor companiei. Aceasta problema se rezolva prin crearea unor diferite nivele ale politicii pentru calitate, adica o politica la nivel de corporatie, respectiv politici la nivel de decizii.

Politica de corporatie se aplica intregii companii. Aceasta contine probleme care trebuie sa se regaseasca in toate politicile divizionale. Astfel de subiecte ar putea include pregatirea unui program formal pentru calitate, publicarea unui manual de calitate si pregatirea pentru audit pentru a determina masura in care planurile sunt adecvate si au fost urmate. Politicile pot fi, de asemenea, create pentru activitati planificate, cum ar fi fiabilitatea sau pentru activitati in interiorul departamentelor functionale.

Unele organizatii gasesc ca este bine sa dezvolte o 'declaratie de viziune' asupra calitatii. Adesea, aceasta reprezinta o colectie de politici de calitate, cum ar fi:

Definirea calitatii

Calitatea legata de obiectivele de afaceri

Scopul eforturilor de calitate - marele Q

Obiectivele - pe termen lung, pe termen scurt

Concentrare asupra clientilor - interni si externi

Implicarea tuturor angajatilor

Impactul asupra securitatii posturilor

Implementarea la nivel de baza

Conducere de catre managementul la varf.

Politicile nu trebuie sa fie vag exprimate. Trebuie specificate amanuntele intr-o masura suficienta evitarii ambiguitatii si asigurarii unei orientari utile. De exemplu:

- Un producator: Un produs nou trebuie sa lucreze mai bine decat produsul pe care-l inlocuieste si decat al concurentei si aceasta trebuie sa fie deviza cand se face prima livrare pentru un client fidel noua.

- Alt producator: In selectarea furnizorilor, cei care iau decizii sunt responsabili de alegerea celei mai bune surse, chiar daca aceasta inseamna ca nu vor alege surse interne. (Aceasta a aparut pentru a inlocui o politica anterioara care plasa cu prioritate cumpararea de la 'diviziile surori').

Aceste politici sunt pregatite pentru a directiona:

planificarea programului global de calitate;

definirea actiunilor care trebuie luate in situatiile pentru care personalul a solicitat indrumari.

Este posibil sa fie nevoie de politici pentru calitate si in interiorul unor departamente functionale. Spre exemplu, politicile utilizabile in Departamentul de Calitate pot include declaratii cum ar fi:

Cantitatea de componente si de materiale aprovizionate destinate inspectiei trebuie sa se bazeze pe analize critice si cantitative ale trecutului furnizorului.

Evaluarea unui produs nou in scopul de a-l lansa in fabricatie trebuie sa includa o analiza a datelor legate de conformitatea fata de cerintele de performanta si, de asemenea, trebuie sa includa evaluarea atributului global corespunzator utilizarii, inclusiv fiabilitate, mentenabilitate si usurinta in operare.

Furnizorii trebuie sa primeasca, inainte de a semna un contract, o declaratie scrisa care sa contina toate cerintele noastre de calitate.

Incercarile de anduranta nu reprezinta o metoda eficienta de eliminare a caderilor (din punct de vedere al costurilor), putand fi utilizate doar in cazul prototipurilor sau primelor unitati de produs nou sau in cazul unor modificari majore aduse unui produs existent, in scopul de a se identifica rapid problemele ce pot apare in exploatare.

Trebuie subliniat ca o politica stabileste un principiu care trebuie urmat sau ce trebuie facut, procedurile stabilind cum trebuie facut. Rezulta ca adeseori este mai bine sa dispui de o politica, decat de o procedura, politica oferind flexibilitatea necesara in diverse situatii.

Rezultatele unei politici sensibile pot sa apara ca urmari ale proiectelor de imbunatatire care reduc reprelucrarea sau corectarea erorilor. Oamenii care au desfasurat aceste operatii se intreaba: oare ce se va intampla cu mine daca o astfel de activitate nu va mai fi necesara ? Aceasta perceptie trebuie abordata frontal si trebuie formulata o politica pe aceasta problema. Sunt posibile cateva alternative:

Garantarea ca nici un angajat nu-si va pierde locul de munca ca rezultat al eforturilor pentru calitate. Foarte putine companii au facut astfel de declaratii de politica.Bazarea pe demisii sau retrageri la pensie ca o sursa de locuri de munca pentru cei disponibilizati.

Pregatirea si perfectionarea pentru noi locuri de munca a celor disponi-bilizati.

Redistribuirea angajatilor afectati catre noi domenii spre care acestia au disponibilitati. Aceasta ar putea insemna inclusiv crearea de noi locuri de munca chiar pentru imbunatatirea calitatii.

Oferirea posibilitatii de a iesi mai devreme la pensie.

Daca toate celelalte masuri nu au avut succes, acordarea de asistenta pentru a putea obtine angajarea intr-o alta organizatie.

Planificarea si prevederea unor astfel de situatii din timp, inainte ca acestea sa apara, pot conduce adesea la gasirea unor solutii inedite, creatoare.

Unul dintre rezultatele cele mai critice si dificile ale politicii unei intregi companii este nevoia unei colaborari timpurii si serioase intre functiile compartimentelor marketing, dezvoltarea productiei si fabricatie. Experienta a dovedit ca intelegerea necesitatii acestei colaborari si actiunea in aceasta directie conduc la scurtari absolut spectaculoase ale duratei de dezvoltare si implementare a unei politici.

O cerinta fundamentala de implementare a Managementului Calitatii Totale - Total Quality Management - (MCT - TQM) o constituie existenta unei politici solide pentru calitate, impreuna cu cadrul organizatoric si facilitatile necesare pentru a deveni efectiva. Fiecare organizatie trebuie sa dezvolte si sa consolideze propria politica pentru calitate, impreuna cu toate masurile necesare implementarii acesteia.

Continutul politicii pentru calitate trebuie sa fie cunoscut tuturor angajatilor. Pregatirea si implementarea unei politici pentru calitate adecvata si coerenta, impreuna cu o monitorizare continua, netezeste asperitatile proceselor de productie, minimizeaza erorile si reduce pierderile.

Fiecare angajat, de la ocupantii functiilor executive pana la cel mai tanar sau cel mai proaspat angajat, are un rol de jucat in marea piesa numita Managementului Calitatii Totale, iar unul dintre principalele scopuri ale unei politici pentru calitate eficienta este de a transpune calitatea in grija permanenta a fiecaruia.

Abordarea traditionala a proceselor in care produsul sufera multe transformari, cum ca depinde de 'productie' modul in care se realizeaza produsul, 'controlul de calitate' urmand sa stabileasca daca produsul raspunde specificatiilor, este deosebit de paguboasa, deoarece permite inglobarea de bani (timp, materiale) in produse care nu se vor vinde. Aceasta inspectie, post-productie, este costisitoare, nedemna de incredere si neeconomica.

O strategie mai eficienta de a preveni pierderile, evitand producerea de marfuri nevandabile, are un ecou clar si sensibilizeaza majoritatea oamenilor. Ceea ce trebuie insa inteles mai profund decat rezonanta unui slogan publicitar sunt elementele controlului sistematic care este proiectat in scopul de a preveni realizarea de produse si servicii neconforme cu specificatiile.

Managementul trebuie dedicat unei imbunatatiri continue a calitatii, nu doar unei imbunatatiri 'de o etapa' care sa conduca, pe moment, la un nivel acceptabil de calitate. Aceste idei trebuie reunite intr-o politica pentru calitate, care solicita conducerii la varf sa:

stabileasca un cadru organizatoric pentru calitate;

identifice nevoile clientului si perceptia acestor nevoi;

evalueze capacitatea organizatiei de a raspunde acestor nevoi, in conditii de rentabilitate economica;

se asigure ca toate rezultatele muncii, apreciate ca indeplinind specificatiile, raspund intr-adevar standardelor de performanta si eficienta;

se concentreze asupra conceptului de prevenire decat asupra celui de detectare;

(se) educe si sa (se) perfectioneze pentru imbunatatirea calitatii;

revizuiasca permanent sistemele de management al calitatii, pentru a se mentine in continuu progres.

Politica pentru calitate trebuie popularizata si inteleasa la toate nivelele organizatiei. In continuare sunt prezentate sase exemple remarcabile de politici pentru calitate eficiente pe care le-au implementat unele companii.


1

Imbunatatirea calitatii este, in primul rand, o sarcina si o responsabilitate a managementului, ca un intreg.

In scopul de a implica fiecare angajat in procesul de imbunatatire a calitatii activitatii companiei, conducerea trebuie sa-i faca pe angajati (nu doar proprii angajati) capabili sa participe la pregatirea, implementarea si evaluarea activitatilor.

Imbunatatirea calitatii trebuie abordata si urmarita in mod sistematic si intr-o maniera planificata. Aceasta se aplica in orice parte a organizatiei.

Imbunatatirea calitatii trebuie sa fie un proces continuu.

Organizatia trebuie sa se concentreze mai mult ca oricand asupra clientilor si utilizatorilor, dinn interiorul si exteriorul companiei.

Trebuie cunoscute performantele competitorilor de catre toate unitatile de productie.

Furnizorii importanti trebuie sa fie mai profund implicati in politica de calitate a companiei. Aceasta se refera deopotriva la furnizorii interni, cat si externi, de produse, resurse sau servicii.

Trebuie acordata o larga atentie educatiei, formarii si perfectionarii. Vor fi evaluate activitatile existente de formare si perfectionare, in sensul contributiei la politica pentru calitate.

Trebuie popularizata politica pentru calitate in intreaga companie, de o maniera care sa o faca inteleasa de fiecare angajat. Vor fi utilizate toate metodele si mijloacele media disponibile in scopul promovarii interne si externe a componentelor politicii pentru calitate, cat si pentru comunicare.Raportarea stadiului in care se gaseste procesul de implementare a politicii pentru calitate se va afla pe ordinea de zi a tuturor sedintelor de analiza.

2

Consiliul de conducere considera aspectele legate de calitate ale afacerii ca fiind de mare importanta, deoarece doar produsele si serviciile care asigura satisfacerea clientului salvgardeaza continuitatea companiei.

Practicile manageriale si activitatea angajatilor vor promova, fara exceptie, servirea prompta a clientilor cu produse conforme cu cerintele si competitive ca pret. In plus, compania se angajeaza intr-o politica 'bun de la inceput' si intr-o politica de imbunatatire continua a calitatii produselor si serviciilor.

Vor fi intocmite Manuale de Calitate care sa descrie cu acuratete si in mod adecvat aplicarea programului complex pentru calitate.

Cerintele programului pentru calitate vor fi aplicate in intregime de intreg personalul companiei.


3

Obiectivul organizatiei este sa realizeze niveluri superioare de satisfa-cere a clientilor interni si externi. Angajamentul conducerii de a implementa sisteme logistice operationale si manageriale, cat si al fiecarui angajat pentru imbunatatirea calitatii sunt esentiale pentru realizarea obiectivului.

Calitatea este definita de catre client; clientul are nevoie de produse si servicii care, pe toata durata de exploatare, sa-i raspunda nevoilor si asteptarilor, la un pret corespunzator.

Excelenta in calitate se poate realiza cel mai bine prevenind problemele decat detectandu-le si corectandu-le dupa ce au aparut.

Intreaga activitate desfasurata de angajatii companiei, de furnizori si de distribuitori face parte din procesul de creare a unui produs sau serviciu destinat clientului. Fiecare persoana poate influenta o parte a acestui proces si, in acest fel, sa afecteze calitatea rezultatelor procesului, respectiv satisfactia clientului fata de calitatea produselor sau serviciilor noastre.

Sustinerea excelentei in calitate necesita un proces continuu de imbuna-tatire. Aceasta inseamna, privitor la cat de bun poate fi nivelul de performanta actual, ca acesta poate sa devina mai bun.

Oamenii isi pun inteligenta si initiaza actiuni in scopul realizarii acestor imbunatatiri.

Fiecare angajat este un client pentru produsele realizate de alti angajati sau furnizori, avand dreptul de a pretinde acestora sa munceasca cat mai bine. In acelasi timp, fiecare trebuie sa se angajeze sa contribuie cu o activitate de inalta performanta la produsele si serviciile pe care le furnizeaza, la randul sau, altor angajati aflati in postura de clienti.

Fiecare activitate este responsabila pentru analiza permanenta a metodelor si procedurilor utilizate, respectiv pentru revizuirea acestora dupa cerinte, aliniindu-se politicii pentru calitate.


4

Declaratia generala

Satisfacerea clientului este vitala; compania trebuie sa raspunda cerintelor in termenii produselor si serviciilor.

Politica companiei

Sa asigure produse si servicii de inalta calitate care sa asigure satisfacerea deplina a cerintelor clientului. Compania crede in relatia client-furnizor in cadrul careia acestia lucreaza impreuna pentru imbunatatirea continua a calitatii.

Declaratia Consiliului de conducere

Cadrul organizatoric pentru calitate. Responsabilitatea pentru imbunata-tirea calitatii a fost data in sarcina unui director. In intreaga Companie responsabilitatea pentru calitate ramane individuala.

Marketingul va face tot posibilul sa determine care sunt cerintele de calitate si va sesiza schimbarile care intervin. Va exista o interfata efectiva Marketing/Productie pentru a realiza produse care sa raspunda pe deplin cerintelor. Performantele concurentei companiei vor fi facute cunoscute tuturor unitatilor operationale.

Vor fi realizate specificatii care descriu cerinte. In specificatiile tehnice se va regasi intelegerea cerintelor performante. Aceasta necesita o colaborare stransa si efectiva intre Marketing, Cercetare-Dezvoltare si Productie.

Desfacerea va asigura ca serviciile si produsele functionale livrate raspund cerintelor standard de performanta si eficienta. Furnizorii vor fi profund implicati in politica pentru calitate.

Documentatia. Vor fi realizate, implementate si perfectionate continuu proceduri scrise pentru toate aspectele legate de operatiile care se desfasoara in cadrul Companiei. Pentru a duce la indeplinire obiectivele politicii pentru calitate se vor organiza colectarea, organizarea si prelucrarea de date relevante din procesele de productie.

Controlul procesului. Compania are o conceptie despre modul de prevenire a aparitiei problemelor majore si va stabili programe care sa incurajeze controlul variabilelor cheie ale procesului, nelimitandu-se la simpla detectare a deficientelor.
Standarde de productie. Consistenta produselor si serviciilor constituie un obiectiv primordial al politicii Companiei. Aceasta va fi asigurata si prin stabilirea de standarde pentru toate aspectele productiei.

Deficientele interne sau externe vor fi examinate in mod critic in scopul de a raspunde cerintelor si se vor lua masuri corective pentru a preveni repetarea.

Costurile referitoare la calitate, in special cele legate de neconformitatea cu cerintele, vor fi contabilizate si analizate pentru a descoperi domeniile critice care sunt susceptibile la imbunatatiri.

Distribuirea produselor si serviciilor va fi astfel condusa incat sa se asigure depozitarea, transportul si distribuirea cat mai fiabile, pentru a raspunde cerintelor clientului.

Educatia pentru calitate va incepe cu decanul de varsta al managerilor Companiei si tot personalul va fi informat cu scopurile imbunatatirii calitatii. Vor fi stabilite nevoile de educare si perfectionare, acordandu-se o larga atentie realizarii pe deplin a acestora.

Revizuiri. Vor avea loc revizuiri regulate ale sistemelor de conducere in scopul mentinerii progresului si al implementarii politicii pentru calitate.


5

Compania se dedica unei politici pentru calitate care va asigura ca produsele si serviciile sale raspund intotdeauna cerintelor clientilor sai.

Intentia Companiei este sa devina si sa ramana un lider de piata, cu respect pentru calitatea produselor si serviciilor proprii.

Compania crede in conceptul activitatii concertate a clientului si furnizorului pentru promovarea acestei politici si pentru efortul continuu de imbunatatire a calitatii.

Toti angajatii Companiei trebuie sa-si manifeste angajamentul pozitiv pentru calitate si sa raspunda rapid si efectiv pentru a realiza standardele de performanta cerute de maniera 'corect de prima data'.

Politica pentru calitate se bazeaza pe patru principii fundamentale:

Definitia calitatii este conforma cu cerintele, specificandu-se foarte atent nevoile clientilor nostri, ale furnizorilor nostri si ale propriilor noastre procese.

Sistemul managementului calitatii se concentreaza pe prevenire, pe analiza proceselor mostre, identificarea oportunitatilor de aparitie a erorilor si eliminarea acestora.

Standardul de calitate este 'fara caderi' ('no failures'), fara deficiente; fiecare trebuie sa inteleaga cum sa-si faca treaba, care sunt cerintele standard si sa faca treaba bine de prima data.

Masura calitatii o constituie costul non-conformitatii si eventualul cost al operatiei de refacere.

Fiecare departament va dezvolta propriile politici de calitate bazate pe aceste principii, tinand seama de circumstantele particulare proprii.

Fiecare departament este responsabil de specificarea cerintelor clientului, de pregatirea procedurilor adecvate si de asigurarea facilitatilor necesare pentru a determina daca aceste cerinte sunt indeplinite, in scopul de a asigura implemen-tarea deplina a politicii pentru calitate.

Politica pentru calitate implica toti angajatii, iar principiile si obiectivele vor fi communicate cat mai larg cu putinta. Vor fi asigurate asistenta practica si activitati de pregatire, acolo unde este necesar, pentru a asigura ca stiinta si experinta relevante sa fie insusite pentru a asigura implementarea cu succes a acestei politici.


6

Calitate totala inseamna sa raspunzi cerintelor clientilor:

deopotriva externi si interni;

pentru toate produsele si serviciile;

tot timpul.

Aceasta presupune:

implicarea totala a tuturor angajatilor;

angajamentul total al conducerii;

clientul si furnizorul sa lucreze impreuna;

obiective, standarde si sisteme conforme cu angajarea pentru calitatea totala.

Se realizeaza prin:

conformanta cu cerintele;

prevenire, nu detectare;

realizarea corecta de prima data;

masurarea performantelor de calitate (inclusiv costuri).

Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2023 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact