StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
management MANAGEMENT

Termenul Management a fost definit de catre Mary Follet prin expresia "arta de a infaptui ceva impreuna cu alti oameni". Diferite informatii care te vor ajuta din domeniul managerial: Managementul Performantei, Functii ale managementului, in cariera, financiar.

StiuCum Home » MANAGEMENT » managementul intreprinderii

Implementarea strategiei de marketing

Implementarea strategiei de marketing    

In cadrul oricarei intreprinderi mici sau mijlocii, se pune problema implementarii strategiei de marketing elaborate, aspect posibil prin parcurgerea urmatoarelor etape:

Etapa de introducere

Cand lanseaza un produs nou, o intreprindere mica sau mijlocie trebuie sa procedeze dupa cum urmeaza:

a) Sa analizeze situatia prezenta si viitoare a pietei in sensul perspectivelor pe piata, a problemelor si tendintelor contradictorii din mediu care vor afecta intreprinderea. Intrucat dimensiunea pietei si cresterea ei sunt vitale pentru intreprindere, ritmul potential de crestere a pietei trebuie previzionat cat mai exact posibil. In acest sens intreprinderea trebuie sa-si puna intrebari, cum ar fi:

Ø      cine sunt consumatorii?

Ø      care sunt nevoile consumatorilor?

Ø      in ce consta procesul de cumparare ?

b) Sa adapteze produsul cerintelor pietei, dupa care sa identifice alte segmente de piata care sunt adecvate produselor ei. Poate fi de asemenea gasita o 'nisa' pe piata, care sa fie prea mica pentru a interesa intreprinderile concurente mari.

c) Sa evalueze resursele proprii ale intreprinderii, in sensul punerii in evidenta atat a punctelor forte, cat si a neajunsurilor. Presiunile generate de resursele financiare, de costuri, de concurenta trebuie abordate realistic, astfel incat succesul si esecul sa constituie surse de experienta pentru managementul intreprinderii.

d) Sa se informeze asupra concurentei si sa inteleaga pozitia concurentilor sub aspectul punctelor forte, a neajunsurilor, a nivelului costurilor si profitului, a strategiilor de marketing folosite.

Etapa de crestere

Dupa ce o intreprindere mica sau mijlocie se afla deja in plina activitate, ea are la dispozitie urmatoarele alternative strategice:  • Sa-si extinda vanzarile pe piete noi , cu scopul de a atrage noi consumatori, aspect posibil prin:

introducerea in fabricatie a unor produse noi, care fac parte din aceleasi grupe ca si produsele aflate in fabricatie curenta;

introducerea in fabricatie a unor produse noi, complet deosebite fata de produsele

curente;

gasirea unor noi intrebuintari pe piete noi pentru produsele curente.

La introducerea unor produse noi sau imbunatatite, managerii trebuie sa aiba in vedere legaturile acestora cu produsele aflate in fabricatie curenta, cu canalele de distributie existente, cu personalul si dotarea tehnica existenta.

Diversificarea trebuie luata in considerare pentru avantajele acesteia privind cresterea profitului, dezvoltarea pe termen lung a intreprinderii, reducerea cheltuielilor generale pe unitatea de produs, etc. Una dintre capcanele diversificarii se refera la lipsa unor resurse interne adecvate care sa-i permita intreprinderii sa concureze eficient pe piata.

  • Sa-si mareasca penetratia pe segmentul de piata existent, aspect posibil prin reducerea varietatii produselor, cu efect favorabil asupra costurilor de productie.
  • Sa nu faca inovatii in domeniul marketingului, adica sa-si mentina practicile actuale de marketing. Aceasta strategie este aplicabila unei intreprinderi mici sau mijlocii ale carei puncte forte decurg din competentele sale tehnice.Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact