StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Sa facem proiecte sanatoase
MANAGEMENT

Termenul Management a fost definit de catre Mary Follet prin expresia "arta de a infaptui ceva impreuna cu alti oameni". Diferite informatii care te vor ajuta din domeniul managerial: Managementul Performantei, Functii ale managementului, in cariera, financiar.

StiuCum Home » MANAGEMENT » managementul intreprinderii
Trimite articolul prin email Managementul activitatilor de transport intern : Managementul intreprinderii Publica referat pe tweeter Trimite articolul prin facebook

Managementul activitatilor de transport internManagementul activitatilor de transport intern


Desfasurarea proceselor de productie sau servicii in intreprinderile mici si mijlocii necesita deplasarea unor materii prime, materiale, piese, semifabricate sau produse in cadrul sectoarelor, de la un loc de munca la altul, sau intre diferitele sectii ale i 212b12c ntreprinderii.

Operatiunile de transport fiind indispensabile activitatii intreprinderii, ele reprezinta si o cheltuiala de timp, bani si eforturi omenesti. Micsorarea acestora este conditionata de organizarea rationala a procesului productiv care presupune o trecere rapida a materiei prime de la un loc de munca la altul. In aceste conditii, organizarii transportului intern ii revine sarcina mecanizarii si automatizarii operatiunilor de transport si manipulare si aceasta in special pentru incarcaturile cu gabarit si greutate mare.

Este necesar ca la organizarea transporturilor interne sa se tina seama de anumite principii:

1. organizarea desfasurarii procesului de productie sa evite pe cat posibil transporturile;

2. materialele sa circule intr-un flux simplu, cu deplasari scurte si rapide;

3. atunci cand transporturile nu pot fi evitate, este necesar sa se faca o grupare a obiectelor de transportat in unitati de transport;

4. eliminarea curselor fara incarcatura si utilizarea la maximum a capacitatii de incarcare a diferitelor mijloace de transport;

5. folosirea unor mijloace de transport adecvate obiectelor de transportat;

6. eliminarea transporturilor incrucisate;

7. marcarea cailor de transport, semnalizarea traseelor pentru evitarea accidentelor si blocarilor in circulatie;

8. eliminarea transporturilor manuale si modernizarea parcului de mijloace de transport, reducerea numarului de muncitori folositi in transportul intern, folosirea unui personal calificat si autorizat.

Eficienta aplicarii acestor principii se face simtita prin scurtarea ciclului de fabricatie, folosirea rationala a mijloacelor de transport, a fortei de munca din sectoarele de productie sau servicii si asigurarea securitatii muncii.
Pentru urmarirea desfasurarii transportului intern este necesar  sa se intocmeasca retele ale legaturilor intre diferitele sectoare si locuri de munca ale intreprinderii. Cu ajutorul acestor retele se pot descoperi transporturi nerationale, oferindu-se posibilitatea luarii unor masuri corespunzatoare in vederea folosirii rationale a parcului existent de mijloace de transport.

De asemenea, este necesara folosirea cat mai rationala a parcului mijloacelor de transport intern existente si sa se execute un transport rapid si pe distante cat mai scurte. Odata stabilit felul mijloacelor de transport, este necesar sa se stabileasca si necesarul pe fiecare tip de mijloc de transport intern. La stabilirea necesarului de mijloace de transport se ia in considerare cantitatea de incarcatura ce urmeaza a fi transportata, capacitatea mijlocului si numarul de curse pe care le poate efectua intr-o unitate de timp. In aceste conditii :

Qt

Nmt = ----- ----- -------------

qt . Kqt . nc

in care :

Nmt = numarul necesar de mijloace de transport

Qt = cantitatea (tone)care urmeaza a fi transportata

qt = capacitatea de transport a unui mijloc de transport (tone)

Kqt = coeficientul mediu de utilizare a capacitatii de incarcare a unui mijloc de transport

nc = numarul de curse pe care il poate efectua mijlocul de transport in perioada stabilita:

Ftd

nc = -----------

dc

Ftd = fondul de timp disponibil al mijlocului de transport (ore)

dc  = durata unei curse (ore)

Determinarea necesarului de mijloace de transport intern se efectueaza in conditiile concrete in care se desfasoara procesul de productie a fiecarei intreprinderi.Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2022 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact