StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
management MANAGEMENT

Termenul Management a fost definit de catre Mary Follet prin expresia "arta de a infaptui ceva impreuna cu alti oameni". Diferite informatii care te vor ajuta din domeniul managerial: Managementul Performantei, Functii ale managementului, in cariera, financiar.

StiuCum Home » MANAGEMENT » managementul intreprinderii

Sistemul informational al intreprinderii

SISTEMUL INFORMATIONAL AL INTREPRINDERII

Sistemul informational permite cunoasterea situatiei existente intr-o intreprindere, a situatiei trecute si anticiparea evolutiei viitoare a acesteia, contribuind astfel la elaborarea si indeplinirea obiectivelor stabilite. Prin intermediul sau se obtin informatiile necesare fundamentarii deciziilor, implementarii acestora precum si cele necesare adaptarii continue a intreprinderii comerciale la schimbarile interne si externe.

Sistemul informational cuprinde totalitatea elementelor (date, informatii, circuite si fluxuri informationale, proceduri si mijloace de tratare a informatiilor) din cadrul firmei 414c28e , avand drept scop sa asigure suportul informational necesar indeplinirii obiectivelor stabilite.Sistemul informational afecteaza major atat functiile intreprinderii, cat si proiectarea structurilor pe care aceste functii se bazeaza, prin urmare organizatia in ansamblul ei.

Resursele informationale ale intreprinderilor cuprind ansamblul informatiilor disponibile (obtinute si/sau generate) si refolosibile.

Supravietuirea firmelor, adaptarea lor la un mediu tot mai dinamic si complex sunt conditionate de resursele informationale de care dispun, de capacitatea de a le imbogati continuu.

In consecinta, intreprinderile trebuie sa-si organizeze un sistem eficient de captare, prelucrare, stocare si transmitere a informatiilor, transformandu-le in resurse disponibile si refolosibile, in vederea unei fundamentari corespunzatoare a deciziilor privind activitatea curenta si de perspectiva!

Devine de domeniul evidentei ca acele firme care reusesc sa maximizeze oportunitatile create de stapanirea capitalului informational, pot crea o oportunitate marginala care sa le permita sa se mentina inaintea rivalilor lor. In acest context, problema informatiilor trebuie abordata atat din punct de vedere static, cat si dinamic.

In plan static, se pot decanta informatiile interne (din cadrul intreprinderii) si externe (din mediul de actiune). Aceste doua categorii trebuie intelese in dinamica lor, favorizand circulatia lor in ambele sensuri si permitand pozitionarea intreprinderii in mediul ei de afaceri.

Asa cum afirma Peter Drucker, managerul are ca unealta specifica informatia, el este un manuitor de informatii. El nu manipuleaza oamenii dar ii motiveaza, ii orienteaza sa-si indeplineasca sarcinile. Singurul instrument cu care poate realiza acest lucru este cuvantul scris, vorbit si limbajul cifrelor.

Activitatea firmei poate fi monitorizata prin intermediul fluxurilor de comunicatii si de informatii. Prin urmare, este esential cine?, cum?, unde? si cand? culege si inregistreaza informatiile.

Decizia strategica de baza a firmei consta in a extrage rapid, efectiv si la costuri cat mai mici, valoarea cuprinsa in informatie. Devine astfel un imperativ punerea informatiilor la indemana angajatilor potriviti, la locul potrivit astfel incat acestea sa devina utilizabile si sa creeze valoare.

Legatura directa, nemijlocita cu clientii constituie un prilej favorabil de a culege si transmite gratuit informatii. De aceea, vanzatorii, ca 'interfata' intr-o intreprindere comerciala, trebuie sa fie instruiti corespunzator astfel incat sa capteze un volum cat mai mare de informatii de la clienti.

Tot mai multe categorii de informatii devin marfuri si patrund pe piata informatiilor fiind destinate vanzarii/cumpararii. Ele se gasesc 'la liber' intr-o proportie din ce in ce mai redusa.

Pe aceasta piata, se considera ca informatia are o valoare inclusa, dar nu intotdeauna este usor de decelat informatia buna de cea lipsita de credibilitate, iar verificarea ultimei poate fi costisitoare.

Vanzarea de informatii nu poate oferi mostre ca in  cazul bunurilor materiale, deoarece informatia este un bun saturat, odata oferita nu mai este necesara pentru ca poate fi memorata.

Exclusivitatea asupra unei informatii se poate cumpara. Dreptul de folosinta asupra unei informatii poate face obiectul unei cumparari separate.

Proiectarea unui sistem informational eficient se face avand la baza o serie de principii, a caror respectare ii conditioneaza functionalitatea si eficienta.

a) subordonarea conceperii si functionarii sistemului informational cerintelor conducerii; b) corelarea sistemului informational cu sistemul decizional si structura organizatorica a firmei;  c) principiul asigurarii unitatii metodologice a tratarii informatiilor; d) principiul concentrarii asupra abaterilor esentiale; e) principiul asigurarii unui maximum de informatii finale din fondul de informatii primare; f) asigurarea unui timp corespunzator de reactie decizionala si operationala pentru toti beneficiarii de informati; g) asigurarea flexibilitatii sistemului informational, astfel incat sa fie posibila modificarea, adaptarea rapida si usoara a caracteristicilor sale in functie de necesitati;  h) principiul eficientei.

Proiectarea sau reproiectarea sistemului informational are ca obiective :

asigurarea calitatii informatiilor in sistem, astfel incat acestea sa fie    semnificative, corecte, actuale, complete, oportune si precise; o circulatie continua a informatiilor si generarea feed-back-ului; circulatia economicoasa a informatiilor prin eliminarea fluxurilor nerationale, neeconomicoase sau inutile si evitarea redundantei; constructia rationala a suportilor de date astfel incat sa fie asigurate operativ informatiile, succesiunea logica a acestora, gruparea lor pe tipuri, la costuri cat mai mici; asigurarea numarului si calitatii personalului necesar; asigurarea sigurantei in functionare, a stabilitatii sistemului informational; informatizarea integrata a proceselor si operatiilor intreprinderii.

Resursele informationale ale intreprinderii, continand informatii legate de piata, furnizori, beneficiari, preturi, stocuri, sortimente etc., pot fi gestionate rapid si eficient cu ajutorul calculatorului, printr-o exploatare modulara a diverselor sale aplicatii. 
Cele mai frecvent informatizate tipuri de activitati sunt cele specifice functiei financiar-contabile (A), celei de personal (B) si celei comerciale (C).

(A) poate cuprinde: operarea situatiilor contabile lunare respectiv: introducerea operatiilor in registrul jurnal; vizualizarea jurnalului; raportari contabile; generarea automata a inregistrarilor de jurnal; inregistrarea in sintetic a rulajelor din jurnal; schimbarea gestiunii pentru care se opereaza; schimbarea lunii contabile de operare; operarea extraselor de cont prin: introducerea operatiilor de extras de cont; rapoarte extras de cont si vizualizari; schimbarea indexului de operare; ajustarea automata a soldurilor initiale; operarea registrului de casa prin: introducerea operatiilor de registru de casa; rapoarte registru de casa si vizualizari; schimbarea indexului de operare; ajustarea soldurilor initiale automat; preluarea chitantelor in casa;

receptii-intrari (inclusiv generarea documentelor primare aferente): receptii prin factura de la furnizori; receptii prin aviz de insotire furnizor; receptii in consignatie de la populatie; plusuri de inventar; receptie prin factura la amanuntul (pentru intreprinderile comerciale cu activitate mixta); receptii prin aviz la amanuntul; generarea stocurilor la zi; schimbarea gestiunii de lucru; rapoarte si vizualizari de documente; vanzari-iesiri (inclusiv generarea documentelor primare aferente): vanzarea prin factura; vanzarea prin aviz de expeditie; minusuri de inventar; predare obiecte de inventar; factura retur la furnizor; retur marfa din consignatie; minus inventar la amanuntul (pentru intreprinderile comerciale cu activitate integrata); bonuri de consum; generarea stocurilor la zi; schimbarea gestiunii de lucru; rapoarte si vizualizari de documente; mijloace fixe-operatiuni de evidenta a acestora.


(B) poate cuprinde: operare stat de plata avans si respectiv lichidare; initializarea statelor de plata;  rapoarte si vizualizari de personal; calculul salariului brut din net si invers.

(C) poate cuprinde: consultarea informativa a stocului disponibil; consultarea stocului si negocierea comenzilor; centralizarea notelor de comanda in vederea lotizarii; listarea centralizatoarelor notelor de comanda; editarea automata a avizelor de expeditie; consultarea si modificarea cantitatilor in boxpalete; listarea spatiilor de depozitare libere; preluarea receptiilor si actualizarea fisierelor.

Elementelor componente prezentate li se adauga si o lista a cataloagelor de sistem ce pot fi elaborate, consultate si totodata permanent reactualizate. Intre acestea, mai importante sunt: cataloagele de conturi-cuprinzand planul general de conturi; catalogul de tipuri de produse; catalogul de tipuri de documente de intrare/iesire; catalogul de parteneri actuali si potentiali (inclusiv adresele acestora, utile pentru corespondenta); catalogul de alte taxe pentru comert, servicii; catalogul cu numerele de facturi privind vanzarile; catalogul de comisioane si adaosuri comerciale practicate la vanzare; catalog pe tipurile de operatii prevazute la extrasul de cont si la registrul de casa; catalogul cu casele si conturile contabile aferente; catalogul cu tabela de personal  etc.

Lista    principalelor documente tipizate utilizate in intreprinderile comerciale:
*Delegatia pentru ridicarea marfurilor si ambalajelor
*Proces-verbal de deschidere a vagonului
*Proces-verbal preliminar (pentru sistarea receptiei)
*Proces-verbal de diferente la receptie
*Fisa de receptie-calculatie
*Nota de transfer
*Dispozitie de livrare
*Avizul de insotire a marfii
*Factura
*Chitanta
*Borderou de vanzare
*Jurnal pentru vanzari
*Jurnal pentru cumparari
*Instrumente in operatii de decontare cu partenerii
*Proces-verbal de scadere
*Referat privind diferentele in distributie
*Proces-verbal de probe de laborator
*Proces-verbal pentru propuneri de casare
*Proces-verbal de clasare sau casare
*Proces-verbal de punctaj
*Bon colectiv de consum materiale
*Bilet de inventar
Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact