StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
management MANAGEMENT

Termenul Management a fost definit de catre Mary Follet prin expresia "arta de a infaptui ceva impreuna cu alti oameni". Diferite informatii care te vor ajuta din domeniul managerial: Managementul Performantei, Functii ale managementului, in cariera, financiar.

StiuCum Home » MANAGEMENT » managementul productiei

Functiile manageriale ale intreprinderilor industrialeFunctiile manageriale ale intreprinderilor industriale


Functia reprezinta un grup cuprinzator de activitati cu caracter omogen ce se conditioneaza reciproc, care revin unui grup de salariati dintr-o unitate economica, organizate pe comp 656f58g artimente de munca specializate, potrivit structurii organizatorice concrete adoptate de intreprinderile industriale.

Orice agent economic indeplineste urmatoarele functii manageriale:

a)      Managementul prospectiv si de prognozare, consta in desfasurarea urmatoarelor activitati: studii de fezabilitate, studii de fiabilitate a produselor proiectate, studii si cercetari stiintifice aplicative, studii si proiecte pentru solutii alternative; elaborarea programelor de dotari, modernizari, extinderi, investitii si rentabilitate.

b)      Managementul tehnico - productiv, este cea mai importanta functie, cuprinde urmatoarele activitati: programarea, pregatirea si punerea in functiune a investitiilor; programarea si executarea reparatiilor; pregatirea, programarea, lansarea si urmarirea productiei; desfasurarea productiei in conformitate cu tehnologiile stabilite, asigurarea folosirii cat mai rationale a capacitatilor de productie existente; autodotarea; organizarea controlului tehnic de calitate; buna organizare a proceselor de baza, auxiliare, si de deservire, gorpodarirea judicioasa a resurselor etc.

c)     Managementul relatiilor de piata, are in vedere un grup de activitati legate de: prospectarea, identificarea si contractarea resurselor; aprovizionarea energo-materiala; asigurarea portofoliului de comenzi; desfacerea productiei; restructurarea ofertei in functie de studiile de piata; studiul de marketing pentru produsele proprii.

d)      Managementul gestionar al resurselor si rezultatelor consta in: introducerea si modernizarea evidentei, aplicarea principiilor gestiunii economice in activitatea unitatilor de productie si urmarirea respectarii cu strictete a acestor principii; urmarirea costurilor programate pe relatia input-output si identificarea cailor de sporire a profitabilitatii capitalului investit, utilizarea eficienta a creditului bancar.

e)      Managementul fortei de munca are in sfera sa de cuprindere: raportul forta de munca - productivitate; programarea si recrutarea fortei de munca, selectia, testarea, aprecierea performatelor si promovarea; salarizarea si recompensele; relatiile administratiei cu personalul; regulamentul salariatilor.

O determinare exacta a acestor functii, in practica, nu este posibila datorita faptului ca de cele mai multe ori, activitatile unei functii se interfereaza cu activitatile alteia.


Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2023 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact