StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Arta de a stapani AFACERILE!
CONTABILITATE

Contabilitatea este stiinta si arta stapanirii afacerilor, in care scop se ocupa cu "masurarea, evaluarea, cunoasterea, gestiunea și controlul activelor, datoriilor și capitalurilor proprii, precum și a rezultatelor obtinute din activitatea persoanelor fizice si juridice", in care scop "trebuie ss asigure inregistrarea cronologica și sistematica, prelucrarea, publicarea și pastrarea informațiilor cu privire la poziția financiara, performanta financiara si fluxurile de trezorerie, atâst pentru cerintele interne ale acestora, cat si in relatiile cu investitorii prezenti și potentiali, creditorii financiari și comerciali, clientii, institutiile publice si alti utilizatori"

StiuCum Home » CONTABILITATE » contabilitatea institutiilor publice
Trimite articolul prin email Stocurile destinate vanzarii : Contabilitatea institutiilor publice Publica referat pe tweeter Trimite articolul prin facebook

Stocurile destinate vanzariiStocurile destinate vanzarii


In categoria stocurile destinate vanzarii sunt incluse marfurile si ambalajele achizitionate de institutii in vederea revanzarii sau obtinute din productie proprie si destinate desfacerii in reteaua magazinelor proprii.

Particularitatea acestor stocuri consta in faptul ca unitatile care se ocupa cu comercializarea lor nu adauga valoare de utilitate (de intrebuintare), ci doar valoare. Aceste unitati, de 545h72f regula, sunt niste verigi intermediare intre producatorul bunului si consumator.


Marfurile

Evidenta marfurilor se realizeaza cu ajutorul contului 371 „Marfuri”, care, fiind cont de activ, se debiteaza cu valoarea de inregistrare a marfurilor intrate in gestiunea institutiilor si se crediteaza cu valoarea de inregistrare a marfurilor iesite din gestiune. Valoarea de inregistrare poate fi una din valorile de mai jos:

■ cost de achizitie;

■ pret standard (cost standard);

■ pret de vanzare cu amanuntul.

Costul de achizitie cuprinde pretul de cumparare al marfii la care se adauga cheltuielile de transport -aprovizionare si eventualele cheltuieli de incarcare-descarcare, manipulare etc, dupa formula:

Ca = Pc + CTA

in care:

Ca - cost de achizitie;

Pc - pret de cumparare;

CTA - cheltuieli de transport aprovizionare facturate.

1. Evaluarea marfurilor la pret standard presupune ca in contul de marfuri sa se foloseasca un pret standard sau normat, iar diferenta dintre pretul standard si costul efectiv de achizitie sa se inregistreze cu ajutorul contului 378 „Diferente de pret la marfuri”.

2. Evaluarea marfurilor la pret de vanzare cu amanuntul

In reteaua comerciala cu amanuntul, marfurile se evalueaza in contabilitate la pret de vanzare cu amanuntul.

Pretul de vanzare cu amanuntul cuprinde: costul de achizitie al marfurilor, adaosul practicat de unitate si cota de TVA aferenta pretului de vanzare.

Pva = Ca + adaos comercial + TVA aferent pretului de vanzare

Adaosul comercial este, de fapt, marja limita adaugata la costul de achizitie al marfurilor pentru determinarea pretului de vanzare, in timp ce rabatul comercial este suma aferenta adaosului care se scade din pretul de vanzare. In marimi absolute, adaosul comercial este egal cu rabatul comercial, in timp ce in marimi relative, procentul de adaos este mai mare decat procentul de rabat.

Ambalajele

Ambalajele sunt bunuri sub forma stocurilor, refolosibile, fabricate sau achizitionate si care sunt destinate protejarii sau pastrarii marfurilor aflate in reteaua comerciala. De regula, ambalajele refolosibile apartin producatorului, dar temporar se pot afla in custodia altor persoane juridice care se ocupa cu comercializarea marfurilor, iar restituirea lor se ace in conditiile stabilite in contractul stabilit intre parteneri.


Reducerile comerciale si financiare

Pentru activitatile de natura comerciala practicate de unele institutii publice se pot aplica reduceri la stocurile de natura marfurilor achizitionate. Reducerile practicate sunt:

a.       reduceri comerciale

b.       reduceri financiare.

Reducerile comerciale afecteaza valoarea marfurilor cumparate si se vor inregistra in contabilitate fie in momentul achizitionarii bunurilor, in situatia in care reducerile sunt inscrise in factura furnizorului, fie se inregistreaza ulterior, in situatia in care reducerile apar intr-o factura ulterioara.

Reducerile comerciale sunt de 3 feluri:

- remize: reduceri acordate de furnizor cumparatorului pentru vanzari superioare fata de cantitatea contractata sau pentru alte facilitati;

rabaturi: reduceri acordate de furnizori clientilor pentru defecte de calitate constatate la marfurile cumparate;

- risturnurile: reduceri acordate clientilor ca urmare a pozitiei de fidelitate a acestuia fata de furnizor si se calculeaza pentru toate operatiile dintre cei 2 participanti la tranzactii.

Reducerile comerciale se determina in cascada.

Reducerile financiare sunt reduceri acordate de furnizori in situatia in care beneficiarul face plata, fie in avans, fie mai repede decat durata inscrisa in contract. Ele afecteaza doar datoria fata de furnizor si nu valoarea marfurilor.Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2021 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact