StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Informatia - te scoate din incurcaturi
drept DREPT

Dreptul reprezintă un ansamblu de reguli de comportare Ón relațiile sociale, al căror principal caracter este obligativitatea - la nevoie impusă - pentru toți membrii societății organizate. Aceasta categorie conţine articole şi resurse juridice de interes, referate, legislaţie, răspunsuri juridice, teste de Drept.

StiuCum Home » drept » drept civil » Codul civil

Casatoria - incheierea casatorieiIncheierea casatoriei
Sectiunea 1


Conditiile de fond pentru incheierea casatoriei
Consimtamantul sotilor

Art.203 - Casatoria se incheie prin consimtamantul personal al viitorilor soti.
Capacitatea de a incheia casatoria

Art.204 (1) Casatoria se poate incheia daca viitorii soti au implinit varsta de 18 ani.
(2) Minorul care a implinit varsta de 1 646j93g 7 ani se poate casatori numai daca are incuviintarea parintilor sau, dupa caz, a tutorelui. Daca unul dintre parinti este decedat sau se afla in imposibilitate de a-si manifesta vointa, incuviintarea celuilalt parinte este suficienta.


(3) Daca nu exista nici parinti, nici tutore care sa poata consimti, este necesar consimtamantul persoanei sau al autoritatii care a fost abilitata sa exercite drepturile parintesti.


(4) Cu toate acestea, pentru motive temeinice, minorul care a implinit varsta de 16 ani se poate casatori in temeiul unui aviz medical, daca, pe langa incuviintarea prevazuta la alin.(2), are si incuviintarea presedintelui consiliului judetean sau, dupa caz, a primarului general al municipiului Bucuresti, in a carui raza teritoriala isi are domiciliul.
Bigamia

Art.205 - (1) Este interzisa incheierea unei noi casatorii de catre persoana care este casatorita.


(2) In cazul in care sotul de buna-credinta al unei persoane declarate moarte s-a recasatorit si, dupa aceasta, hotararea declarativa de moarte este anulata, noua casatorie ramane valabila. Prima casatorie se considera desfacuta pe data incheierii noii casatorii.
Casatoria intre rude

Art.206 - (1) Este interzisa incheierea casatoriei intre rudele in linie dreapta, precum si intre cele in linie colaterala pana la al patrulea grad inclusiv.


(2) Pentru motive temeinice, casatoria intre rudele in linie colaterala de gradul al patrulea poate fi incuviintata de presedintele consiliului judetean sau, dupa caz, de primarul general al municipiului Bucuresti, in a carui raza teritoriala isi are domiciliul cel care cere incuviintarea.


(3) Dispozitiile alin 1) si (2) sunt aplicabile si in cazul rudeniei din adoptie.
Interzicerea casatoriei intre tutore si minora

Art.207 - In timpul tutelei, casatoria este oprita intre tutore si persoana minora care se afla sub tutela sa.


Alienatia si debilitatea mintala

Art.208 - Este interzis sa se casatoreasca alienatul mintal si debilul mintal.


Starea de sanatate a sotilor

Art.209 - Casatoria nu se va incheia daca viitorii soti nu declara ca si-au comunicat reciproc starea sanatatii lor. In cazul in care, prin lege speciala, este oprita casatoria celor suferinzi de anumite boli, se vor aplica dispozitiile acelei legi.Sectiunea a 2-a


Formalitatile pentru incheierea casatoriei
Locul incheierii casatoriei

Art.210 - Casatoria se celebreaza de catre ofiterul de stare civila, la sediul primariei in a carei raza teritoriala isi are domiciliul sau resedinta oricare dintre viitorii soti.
Declaratia de casatorie

Art.211 - (1) Cei care vor sa se casatoreasca vor face, personal, declaratia de casatorie la primaria unde urmeaza a se incheia casatoria.


(2) In cazul in care viitorul sot este minor, parintii sau, dupa caz, tutorele vor face personal o declaratie prin care incuviinteaza incheierea casatoriei.


(3) Daca unul dintre viitorii soti, parintii sau tutorele nu se afla in localitatea unde urmeaza a se incheia casatoria, ei pot face declaratia la primaria in a carei raza teritoriala isi au domiciliul sau resedinta, care o transmite, in termen de 48 de ore, la primaria unde urmeaza a se incheia casatoria.


Depunerea declaratiei de casatorie

Art.212 - (1) In declaratia de casatorie, viitorii soti vor arata ca nu exista nici un impediment legal la casatorie.


(2) O data cu declaratia de casatorie, ei vor prezenta dovezile cerute de lege.
Publicitatea declaratiei de casatorie

Art.213 - (1) In aceeasi zi cu primirea declaratiei de casatorie, ofiterul de stare civila va dispune publicarea acesteia, prin afisarea in extras, intr-un loc special amenajat, la sediul primariei unde urmeaza sa se incheie casatoria si la sediul primariei unde celalalt sot isi are domiciliul sau resedinta.


(2) Extrasul din declaratia de casatorie va cuprinde, in mod obligatoriu: data afisarii, datele de stare civila ale viitorilor soti si, dupa caz, incuviintarea parintilor sau a tutorelui, precum si instiintarea ca orice persoana poate face opozitie la casatorie, in termen de 10 zile de la data afisarii.


(3) Primarul municipiului, al sectorului municipiului Bucuresti, al orasului sau al comunei unde urmeaza a se incheia casatoria poate sa incuviinteze, pentru motive temeinice, incheierea casatoriei inainte de implinirea termenului prevazut la alin. (2).
Reinnoirea declaratiei de casatorie

Art.214 - In cazul in care casatoria nu s-a incheiat in termen de 30 de zile de la data afisarii declaratiei de casatorie, trebuie sa se faca o noua declaratie de casatorie si sa se dispuna publicarea acesteia.
Opozitia la casatorie

Art.215 - (1) Orice persoana poate face opozitie la casatorie, daca exista un impediment legal sau daca alte cerinte ale legii nu sunt indeplinite.


(2) Opozitia la casatorie se va face numai in scris, cu aratarea dovezilor pe care se intemeiaza.
Refuzul celebrarii casatoriei

Art.216 - Ofiterul de stare civila va refuza sa celebreze casatoria daca, pe baza verificarilor pe care este obligat sa le efectueze, a opozitiilor primite sau a informatiilor pe care le detine, in masura in care acestea din urma sunt notorii, constata ca nu sunt indeplinite conditiile prevazute de lege.
Celebrarea casatoriei

Art.217 - (1) Viitorii soti sunt obligati sa se prezinte impreuna, la sediul primariei, pentru a-si da consimtamantul in mod public, in prezenta a doi martori, in fata ofiterului de stare civila.


(2) Cu toate acestea, in cazurile prevazute de lege, ofiterul de stare civila poate celebra casatoria si in afara sediului serviciului de stare civila, cu respectarea celorlalte conditii mentionate la alin.(1).
Martori

Art.218 - (1) Martorii atesta faptul ca sotii si-au exprimat consimtamantul potrivit art.217.


(2) Nu pot fi martori la incheierea casatoriei incapabilii, precum si cei care din cauza unei deficiente psihice sau fizice nu sunt apti sa ateste faptele prevazute la alin 1).


(3) Martorii pot fi rude sau afini in orice grad cu oricare dintre viitorii soti.
Incheierea casatoriei

Art.219 - Casatoria este incheiata in momentul in care, dupa ce ia consimtamantul fiecaruia dintre viitorii soti, ofiterul de stare civila ii declara casatoriti.
Declararea regimului matrimonial

Art.220 - (1) Dupa incheierea casatoriei, sotii declara regimul matrimonial ales, despre care se va face mentiune pe actul de casatorie.


(2) Ofiterul de stare civila are obligatia ca, din oficiu si de indata, sa comunice la registrul special prevazut la art.262 alin 1) o copie de pe actul de casatorie si, dupa caz, un exemplar de pe conventia matrimoniala.


Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact