StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Protejeaza-ti interesele
drept DREPT

Dreptul reprezintă un ansamblu de reguli de comportare Ón relațiile sociale, al căror principal caracter este obligativitatea - la nevoie impusă - pentru toți membrii societății organizate. Aceasta categorie conţine articole şi resurse juridice de interes, referate, legislaţie, răspunsuri juridice, teste de Drept.

StiuCum Home » drept » drept civil » Codul civil

Rudenia - adoptiaAdoptia
Sectiunea 1


Dispozitii generale
Notiune Art.354 - (1) Adoptia este operatiunea juridica prin care se creeaza legatura de filiatie intre adoptator si adoptat, precum si legaturi de rudenie intre adoptat si rudele adoptatorului.


(2) Adoptia se incheie ininteresul superior ale copilului.
Persoanele care pot fi adoptate

Art.355 - (1) Copilul poate fi adoptat pana la dobandirea capacitatii depline de exercitiu.


(2) Cu toate acestea, poate fi adoptata, in conditiile legii, si persoana care a 121d35b dobandit capacitate deplina de exercitiu, daca a fost crescuta in timpul minoritatii de catre cel care doreste sa o adopte.
Adoptia internationala

Art.356 - Adoptia internationala poate fi incuviintata, potrivit legii, numai in cazul in care copilul nu a putut fi adoptat sau incredintat unei persoane sau familii, in tara, ori ingrijirea copilului in cadrul serviciilor de protectie speciala, publice sau private nu poate fi asigurata in mod corespunzator pe plan intern.
Instanta judecatoreasca

Art.357 - Adoptia se incuviinteaza de catre instantajudecatoreasca competenta, in conditiile si cu procedura prevazuta de lege.Sectiunea a 2-a


Efectele adoptiei
Efectele adoptiei Art.358 - (1) Adoptia produce efecte numai de la data ramanerii irevocabile a hotararii judecatoresti prin care a fost incuviintata.


(2) Prin adoptie se stabilesc raporturi derudenie intre adoptat si descendentii sai, pe de o parte, si adoptator si rudele acestuia, pe de alta parte.


(3) Raporturile de rudenie inceteaza intre adoptat si descendentii sai, pe de o parte, si parintii firesti si rudele acestora, pe de alta parte. Cu toate acestea, impedimentul la casatorie izvorat din rudenie se aplica intre adoptat si descendentii sai, pe de o parte, si rudele firesti ale acestuia, pe de alta parte.
Exercitarea drepturilor si indatoririlor parintesti

Art.359 - (1) Adoptatorul are fata de copilul adoptat drepturile si indatoririle parintelui fata de copilul sau firesc.


(2) In cazul in care cel care adopta este sotul parintelui firesc al adoptatului, drepturile si indatoririle parintesti se exercita de catre adoptator si parintele firesc casatorit cu acesta.
Decaderea adoptatorului din exercitiul drepturilor parintesti

Art.360 - Daca adoptatorul vafi decazut din exercitiul drepturilor parintesti, instanta, tinand seama de interesul superior al copilului, va putea fie sa redea parintilor firesti exercitiul drepturilor parintesti, fie sa hotarasca instituirea tutelei. Ascultarea copilului este obligatorie, dispozitiile art.202 fiind aplicabile.
Numele adoptatului

Art.361 - (1) Copilul adoptat dobandeste prin adoptie numele celui care adopta.


(2) Daca adoptia se face de catre doi soti ori de catre sotul care adopta pe copilul celuilalt sot, iar sotii au nume comun, copilul adoptat va purta acest nume. In cazul in care sotii nu au nume de familie comun, ei sunt obligati sa declare instantei care incuviinteaza adoptia, numele pe care acesta urmeaza sa-l poarte. Dispozitiile art.202 sunt aplicabile prin analogie.


(3) Pe baza hotararii irevocabile de incuviintare a adoptiei, serviciul de stare civilacompetent va intocmi, in conditiile legii, un nou act de nastere al copilului, in care adoptatorii vor fi trecuti ca fiind parintii sai firesti. Vechiul act de nastere se va pastra, mentionandu-se pe marginea acestuia intocmirea noului act.Sectiunea a 3-a


Incetarea adoptiei
Incetarea adoptiei

Art.362 - Adoptia inceteaza prin nulitate sau desfacere.
Nulitatea adoptiei

Art.363 - (1) Adoptia este lovita de nulitate, daca a fost incheiata cu incalcarea conditiilor prevazute de lege.


(2) Adoptia fictiva este lovita de nulitate absoluta, in afara cazului cand ulterior incuviintarii adoptiei intre adoptator si adoptat s-au stabilit raporturi de natura sa satisfaca interesul superior al copilului.
Desfacerea adoptiei

Art.364 - Adoptia se desface in cazurile si in conditiile prevazute de lege.
Efectele incetarii adoptiei

Art.365 - (1) La incetarea adoptiei, adoptatul redobandeste numele de familie avut inainte de incuviintarea adoptiei. Cu toate acestea, la desfacerea adoptiei, pentru motive temeinice, instanta va putea incuviinta ca adoptatul sa pastreze numele de familie dobandit prin adoptie.


(2) La incetarea adoptiei, parintii firesti ai copilului redobandesc drepturile si indatoririle parintesti, daca instanta nu decide o alta masura de protectie a copilului, in conditiile legii. Dispozitiile art.71 sunt aplicabile.

Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact