StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Informatia - te scoate din incurcaturi
drept DREPT

Dreptul reprezintă un ansamblu de reguli de comportare Ón relațiile sociale, al căror principal caracter este obligativitatea - la nevoie impusă - pentru toți membrii societății organizate. Aceasta categorie conţine articole şi resurse juridice de interes, referate, legislaţie, răspunsuri juridice, teste de Drept.

StiuCum Home » drept » drept civil » Codul civil

Responsabilitatea parinteasca - drepturile si indatoririle parintestiDrepturile si indatoririle parintesti
Drepturile si indatoririle parintesti

Art.371 - Parintii au dreptul si indatorirea de a creste copilul, ingrijind de sanatatea si dezvoltarea lui fizica, psihica si intelectuala, de educatia, invatatura si pregatirea profesionala a acestuia, potrivit propriilor lor convingeri si insusirilor copilului; ei sunt datori sa dea copilului orientarea si sfaturile necesare exercitarii corespunzatoare 929e49j a drepturilor pe care legea le recunoaste acestuia.
Drepturile parintelui minor

Art.372 - (1) Parintele minor care a implinit varsta de 14 ani are numai drepturile si indatoririle parintesti cu privire la persoana copilului.


(2) Drepturile si indatoririle cu privire la bunurile copilului revin tutorelui.
Religia copilului

Art.373 - (1) Parintii hotarasc credinta religioasa a copilului.


(2) Credinta religioasa a copilului care a implinit 14 ani nu poate fi schimbata fara consimtamantul acestuia.


(3) Copilul care a implinit varsta de 16 ani are dreptul sa-si aleaga singur credinta religioasa.
Numele copilului

Art.374 - Parintii aleg numele si prenumele copilului, in conditiile legii.
Supravegherea copilului

Art.375 - (1) Parintii au dreptul si indatorirea de supraveghere a copilului minor.


(2) Cu toate acestea, parintii nu pot, in afara unor motive temeinice, sa impiedice corespondenta si legaturile personale ale copilului cu bunicii sai ori cu fratii si surorile sale sau cu orice alte persoane, chiar daca nu sunt rude cu minorul. Orice neintelegeri se solutioneaza de catre instanta tutelara.
Inapoierea copilului de la alte persoane

Art.376 - (1) Parintii pot cere oricand instantei tutelare inapoierea copilului de la orice persoana care il tine fara drept.


(2) Instanta tutelara poate respinge cererea numai daca inapoierea este vadit contrara interesului copilului.


(3) Ascultarea copilului este obligatorie, dispozitiile art.202 fiind aplicabile.
Locuinta copilului

Art.377 - Locuinta copilului se stabileste de parinti, de comun acord.
Schimbarea felului invataturii ori al pregatirii profesionale

Art.378 - (1) Copilul care a implinit varsta de 14 ani poate cere incuviintarea instantei tutelare pentru a-si schimba felul invataturii ori al pregatirii profesionale ori pentru schimbarea locuintei necesare desavarsirii invataturii ori pregatirii sale profesionale.


(2) Instanta tutelara vahotari pe baza raportului referitor la ancheta psihosociala. Ascultarea copilului este obligatorie, dispozitiile art.202 fiind aplicabile.
Obligatia de intretinere

Art.379 - (1) Copilul minor este intretinut de parintii sai.


(2) Daca minorul are un venit propriu care nu este indestulator, parintii au indatorirea sa asigure conditiile necesare pentru cresterea acestuia.


(3) In caz de neintelegere, intinderea obligatiei de intretinere, felul si modalitatile executarii, precum si contributia fiecaruia dintre parinti, se stabilesc de catre instanta pe baza raportului referitor la ancheta psihosociala.
Independenta patrimoniala

Art.380 - Parintele nu are nici un drept asupra bunurilor copilului si nici copilul asupra bunurilor parintelui, in afara de dreptul la mostenire si la intretinere.
Administrarea bunurilor copilului

Art.381 - (1) Parintii au dreptul si indatorirea de a administra bunurile copilului lor minor, precum si de a-l reprezenta in actele civile ori de a-i incuviinta aceste acte, dupa caz.


(2) Dupa implinirea varstei de 14 ani minorul isi exercita singur drepturile si isi executa, tot astfel obligatiile, insa numai cu incuviintarea parintilor si, dupa caz, a instantei tutelare.
Alte dispozitii aplicabile

Art.382 - (1) Drepturile si indatoririle parintilor cu privire la bunurile copilului, sunt aceleasi cu cele ale tutorelui, dispozitiile care reglementeaza tutela fiind aplicabile in mod corespunzator.


(2) Cu toate acestea, nu se va intocmi inventarul prevazut de art.100, in cazul in care copilul nu are alte bunuri decat cele de uz personal.


Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact