StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Protejeaza-ti interesele
drept DREPT

Dreptul reprezintă un ansamblu de reguli de comportare Ón relațiile sociale, al căror principal caracter este obligativitatea - la nevoie impusă - pentru toți membrii societății organizate. Aceasta categorie conţine articole şi resurse juridice de interes, referate, legislaţie, răspunsuri juridice, teste de Drept.

StiuCum Home » drept » drept civil » Codul civil

Diferite contracte speciale - tranzactiaTranzactia
Notiune Art.1767 - Tranzactia este contractul in temeiul caruia, prin formularea unor concesii ori rezerve reciproce, partile previn nasterea unei contestatii, termina un proces inceput ori rezolva dificultatile care survin in timpul executarii unei hotarari.
Indivizibilitate 727g68h a obiectuluiArt.1768 - Obiectul tranzactiei este indivizibil.
Conditii de fond

Art.1769 - (1) Pentru a tranzactiona, partile trebuie sa aiba deplina capacitate de a dispune de drepturile care formeaza obiectul contractului.


(2) Tranzactia este nula daca asupra unor asemenea drepturi, prin natura lor sau printr-o dispozitie expresa a legii, partile nu pot dispune.
Forma tranzactiei

Art.1770 - Tranzactia trebuie sa fie constatata prin act scris, sub sanctiunea nulitatii absolute.
Eroarea de drept

Art.1771 - Tranzactia nu poate fi anulata pentru eroare de drept referitoare la chestiunile ce constituie obiectul controversei partilor.
Leziunea

Art.1772 - Tranzactia nu poate fi desfiintata pentru cauza de leziune.
Tranzactia intemeiata pe un titlu nul

Art.1773 - (1) Este nula tranzactia privitoare la un contract a carui cauza de nulitate absoluta era cunoscuta de ambele parti.


(2) In celelalte cazuri, anularea tranzactiei poate fi ceruta doar de partea care nu cunostea nulitatea titlului.
Tranzactia facuta pe baza unor documente falseArt.1774 - Tranzactia facuta pe baza unor documente dovedite in urma ca false estelovita de nulitate absoluta.
Descoperirea de documente necunoscute

Art.1775 - Daca partile au tranzactionat cu privire la obiectul litigiului, descoperirea ulterioara de documente care le-au fost necunoscute nu reprezinta o cauza de nulitate a tranzactiei, cu exceptia cazului in care acestea au fost ascunse de una dintre parti sau, cu stiinta acesteia, de un tert.
Tranzactia asupra unui proces terminat

Art.1776 - Tranzactia asupra unui proces este anulabila in favoarea partii care nu a cunoscut ca litigiul fusese solutionat printr-o hotarare judecatoreasca intrata sub puterea lucrului judecat.
Desfiintarea tranzactiei constatate prin hotarare judecatoreasca

Art.1777 - (1) Tranzactia care, punand capat unui proces inceput, este constatata printr-o hotarare judecatoreasca poate fi desfiintata prin actiune in nulitate, cu observarea regulilor particulare din prezentul capitol, sau actiune in rezolutiune ori reziliere, precum orice alt contract.


(2) Hotararea prin care s-a desfiintat tranzactia in cazul prevazut la alin 1) face ca hotararea judecatoreasca prin care tranzactia fusese constatata sa fie lipsita de orice efect.


Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact