StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Protejeaza-ti interesele
drept DREPT

Dreptul reprezintă un ansamblu de reguli de comportare Ón relațiile sociale, al căror principal caracter este obligativitatea - la nevoie impusă - pentru toți membrii societății organizate. Aceasta categorie conţine articole şi resurse juridice de interes, referate, legislaţie, răspunsuri juridice, teste de Drept.

StiuCum Home » drept » drept civil » Codul civil

Modalitatile obligatiilor - despre obligatiile afectate de conditieDespre obligatiile afectate de conditie
Obligatiile conditionale

Art.1139 - Obligatia este afectata de conditie atunci cand nasterea sau desfiintarea ei depinde de un eveniment viitor si nesigur.
Conditia suspensiva

Art.1140 - Conditia este suspensiva atunci cand nasterea obligatiei depinde de indeplinirea sa.
Conditia rezoluto 636b17g rie

Art.1141 - (1) Conditia este rezolutorie atunci cand indeplinirea ei determina desfiintarea obligatiei.


(2) Natura rezolutorie a conditiei se prezuma ori de cate ori scadenta obligatiilor principale precede momentul la care conditia s-ar putea indeplini.
Conditia imposibila, ilicita sau imorala

Art.1142 - Conditia imposibila, contrara legii sau bunelor moravuri este considerata nescrisa, iar daca este motivul determinant al contractului, atrage nulitatea acestuia.
Conditia potestativa

Art.1143 - Obligatia contractata sub o conditie suspensiva ce depinde exclusiv de vointa debitorului nu produce nici un efect.
Constatarea indeplinirii conditiei

Art.1144 - (1) Indeplinirea conditiei se apreciaza dupa criteriile stabilite de parti sau pe care acestea este probabil sa le fi avut in vedere, dupa imprejurari.


(2) Cand obligatia este contractata sub conditia producerii unui eveniment intr-un anumit termen, conditia este socotita neindeplinita daca termenul s-a implinit fara ca evenimentul sa se produca. In lipsa unui termen, conditia se considera neindeplinita numai atunci cand este sigur ca evenimentul nu se va produce.


(3) Atunci cand obligatia este contractata sub conditia ca un eveniment nu se va produce intr-un anumit termen, conditia se considera indeplinita daca este sigur ca evenimentul nu se va produce. In lipsa unui termen, conditia nu se considera indeplinita decat atunci cand estesigur ca evenimentul nu se va produce.


(4) Partea interesata poate cere oricand instantei sa constate indeplinirea sau neindeplinirea conditiei.
Determinarea indeplinirii sau neindeplinirii conditieiArt.1145 - (1) Conditia se considera indeplinita daca debitorul obligat sub aceasta conditie a impiedicat indeplinirea acesteia.


(2) Conditia se considera neindeplinita, daca partea interesata in indeplinirea conditiei a provocat, cu rea-credinta, realizarea evenimentului.
Efectele conditiei

Art.1146 - Conditia indeplinita este prezumata a produce efecte retroactiv, din momentul incheierii contractului, daca din vointa partilor, natura contractului ori dispozitiile legale nu rezulta contrariul.
Actele incheiate inainte de indeplinirea conditieiArt.1147 - (1) Cei care au asupra unui bun un drept afectat de o conditie suspensiva ori rezolutorie nu pot dispune in privinta acestora decat sub aceeasi conditie.


(2) Actele incheiate inaintea indeplinirii conditiei de proprietarul sub conditie suspensiva se desfiinteaza retroactiv.


(3) Actele consimtite deopotriva de proprietarul sub conditie rezolutorie si de cel sub conditie suspensiva raman valabile dupa indeplinirea conditiei.
Actele conservatorii

Art.1148 - Creditorul poate, chiar inainte de indeplinirea conditiei, sa faca orice acte de conservare a dreptului sau.
Fructele culese inaintea indeplinirii conditieiArt.1149 - In lipsa de stipulatie contrara, fructele si veniturile culese ori incasate inaintea indeplinirii conditiei se cuvin proprietarului sub conditie suspensiva, in cazul indeplinirii acesteia.
Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact