StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Informatia - te scoate din incurcaturi
drept DREPT

Dreptul reprezintă un ansamblu de reguli de comportare Ón relațiile sociale, al căror principal caracter este obligativitatea - la nevoie impusă - pentru toți membrii societății organizate. Aceasta categorie conţine articole şi resurse juridice de interes, referate, legislaţie, răspunsuri juridice, teste de Drept.

StiuCum Home » drept » drept civil » Codul civil

Modalitatile obligatiilor - despre obligatiile afectate de termen

Despre obligatiile afectate de termen
Obligatia afectata de termen

Art.1150 - Obligatia este afectata de termen atunci cand executarea sau stingerea ei este stabilita in functie de un eveniment viitor si sigur.
Termenul suspensiv si termenul extinctiv

Art.1151 - (1) Termenul este suspensiv atunci cand priveste executarea obligatiei. Termenul extinctiv determina stingerea obligatiei. 737b18h


(2) Ceea ce debitorul executa de bunavoie si in cunostinta de cauza inainte de implinirea termenului suspensiv nu este supus restituirii.
Obligatiile fara termen

Art.1152 - (1) In lipsa unui termen suspensiv, creditorul poate cere executarea chiar la data nasterii obligatiei.


(2) Cu toate acestea, daca data executarii a fost lasata la alegerea debitorului, instanta, la cererea creditorului, va stabili un termen, in functie de imprejurari.
Beneficiul termenului

Art.1153 - Termenul este presupus intotdeauna ca fiind stipulat in favoarea debitorului, daca din lege, din vointa partilor sau din imprejurari nu rezulta ca a fost stabilit in favoarea ambelor parti ori a creditorului.
Renuntarea la beneficiul termenului

Art.1154 - Partea care are beneficiul exclusiv al termenului poate renunta oricand la el, fara consimtamantul celeilalte parti.
Termenul stabilit pe saptamani, luni sau ani

Art.1155 - (1) Cand termenul este stabilit pe saptamani, luni sau ani, el se implineste in ziua corespunzatoare din ultima saptamana ori luna sau din ultimul an.


(2) Daca ultima luna nu are o zi corespunzatoare celei in care termenul a inceput sa curga, termenul se implineste in ultima zi a acestei luni.


(3) Mijlocul lunii se socoteste a cincisprezecea zi.


(4) Daca termenul este stabilit pe o luna si jumatate sau pe mai multe luni si jumatate, cele 15 zile se vor socoti la sfarsitul termenului.
Termenul stabilit pe zile

Art.1156 - (1) Cand termenul se stabileste pe zile, nu se iain calcul prima si ultima zi a termenului.


(2) Termenul se va implini la ora 24 a ultimei zile.


(3) Cu toate acestea, daca este vorba de un act ce trebuie indeplinit intr-un loc de munca, termenul se va implini la ora la care inceteaza programul normal de lucru.
Implinirea termenului

Art.1157 - Daca ultima zi a termenului este o zi nelucratoare, termenul se considera implinit la sfarsitul primei zile lucratoare care ii urmeaza.
Termenul stabilit pe ore

Art.1158 - Cand termenul se stabileste pe ore, nu se iau in calcul prima si ultima ora a termenului.
Decaderea din beneficiul termenului

Art.1159 - (1) Debitorul decade din beneficiul termenului daca se afla in stare de insolvabilitate sau, dupa caz, faliment declarat in conditiile legii, precum si atunci cand, cu intentie sau dintr-o neglijenta grava, diminueaza prin fapta sa garantiile constituite in favoarea creditorului sau nu constituie garantiile promise. Starea de insolvabilitate rezulta din inferioritatea activului patrimonial ce poate fi supus, potrivit legii, executarii silite, fata de valoarea totala a datoriilor exigibile si este apreciata de instanta care, in acest scop, poate tine seama de anumite imprejurari precum disparitia intempestiva a debitorului, neplata unor datorii devenite scadente, declansarea impotriva sa a unei proceduri de executare silita etc.


(2) Decaderea din beneficiul termenului poate fi ceruta si atunci cand, din vina sa, debitorul ajunge in situatia de a nu mai satisface o conditie, considerata esentiala de creditor la data incheierii contractului; in acest caz, este necesar sa se fi stipulat expres caracterul esential al conditiei si posibilitatea sanctiunii decaderii, precum si sa fi existat un interes legitim pentru creditor de a considera conditia respectiva drept esentiala.
Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact