StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Protejeaza-ti interesele
drept DREPT

Dreptul reprezintă un ansamblu de reguli de comportare Ón relațiile sociale, al căror principal caracter este obligativitatea - la nevoie impusă - pentru toți membrii societății organizate. Aceasta categorie conţine articole şi resurse juridice de interes, referate, legislaţie, răspunsuri juridice, teste de Drept.

StiuCum Home » drept » drept civil » Codul civil

Obligatia de intretinere - persoanele intre care exista obligatia de intretinere si ordinea in care aceasta se datoreazaPersoanele intre care exista obligatia de intretinere si ordinea in care aceasta se datoreaza
Subiectele obligatiei de intretinere

Art.392- (1) Obligatia de intretinere exista intre sot si sotie, rudele in linie dreapta, intrefrati si surori, precum si intre celelalte persoane anume prevazute de lege.


(2) Dispozitiile alin 1) privind obligatia de intretinere intre rudele in linie dreapta, precum si intre frati si suror 222h77c i sunt aplicabile si in cazul adoptiei.


(3) Obligatia de intretinere exista intre fostii soti, in conditiile prevazute de lege.
Obligatia de intretinere a copilului de catre alta persoana decat parintii firestiArt.393 - Cel care a luat un copil pentru a-l creste fara a cere, in conditiile legii, incuviintarea adoptiei, are obligatia sa-l intretina cat timp copilul este minor, insa numai daca parintii firesti au murit, sunt disparuti ori sunt in nevoie.
Obligatia sotului care a contribuit la intretinerea copilului celuilalt sot

Art.394 - (1) Sotul care a contribuit la intretinerea copilului celuilalt sot este obligat sa continue a da intretinere copilului cat timp acesta este minor, insa numai daca parintii sai firesti au murit, sunt disparuti ori sunt in nevoie.


(2) In acest caz, copilul va putea fi obligat sa dea intretinere celui care l-a intretinut timp de 10 ani.
Obligatia mostenitorilor persoanei care a fost obligata la intretinerea altuia

Art.395 - (1) Mostenitorii persoanei care a fost obligata la intretinerea unui minor sau care i-a dat intretinere fara a avea obligatia legala sunt tinuti, in masura valorii bunurilor mostenite, sa continue intretinerea, daca parintii minorului au murit, sunt disparuti sau sunt in nevoie, insa numai cat timp cel intretinut este minor.


(2) In cazul in care sunt mai multi mostenitori, fiecare dintre ei contribuie la intretinerea minorului proportional cu valoarea bunurilor mostenite.
Ordinea de plata a intretinerii

Art.396 - Intretinerea se datoreaza in ordinea urmatoare:


a) sotii si fostii soti isi datoreaza intretinere inaintea celorlalti obligati;


b) descendentul este obligat la intretinere inaintea ascendentului, iar, daca sunt mai multi descendenti sau mai multi ascendenti, cel in grad mai apropiat inaintea celui mai indepartat;


c) fratiisi surorile isi datoreaza intretinere dupa parinti, insa inaintea bunicilor.
Intretinerea in cazul desfacerii adoptieiArt.397- Dupa desfacerea adoptiei, adoptatul poate cere intretinere numai de la parintii sai firesti.

Pluralitatea de debitori

Art.398 - (1) In cazul in care mai multe dintre persoanele prevazute la art.392 sunt obligate sa intretina aceeasi persoana, ele vor contribui la plata intretinerii, proportional cu mijloacele pe care le au.


(2) Daca parintele are drept la intretinere de la mai multi copii, el poate, in caz de urgenta, sa porneasca actiunea numai impotriva unuia dintre ei. Cel care a platit intretinerea se poate intoarce impotriva celorlalti obligati pentru partea fiecaruia.
Raspunderea subsidiara

Art.399 - In cazul in care cel obligat in primul rand la intretinere nu are mijloace indestulatoare pentru a acoperi nevoile celui care o cere, instanta judecatoreasca va putea obliga pe celelalte persoane indatorate la intretinere sa o completeze, in ordinea stabilita la art.396.
Divizibilitatea intretinerii

Art.400 - Cand cel obligat nu poate presta, in acelasi timp, intretinere tuturor celor indreptatiti sa o ceara, instanta judecatoreasca, tinand seama de nevoile fiecareia dintre aceste persoane, poate hotari fie ca intretinerea sa se plateasca numai uneia dintre ele, fie ca intretinerea sa se imparta intre mai multe sau toate persoanele indreptatite sa o ceara. In acest caz, instanta va hotari, totodata, modul in care se va imparti intretinerea intre persoanele care urmeaza a o primi.
Stingerea obligatiei de intretinere

Art.401- (1) Obligatia de intretinere se stinge prin moartea debitorului sau a creditorului obligatiei de intretinere, daca prin lege nu se dispune altfel.


(2) Nimeni nu poate renunta pentru viitor la dreptul sau la intretinere.Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact