StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Protejeaza-ti interesele
drept DREPT

Dreptul reprezintă un ansamblu de reguli de comportare Ón relațiile sociale, al căror principal caracter este obligativitatea - la nevoie impusă - pentru toți membrii societății organizate. Aceasta categorie conţine articole şi resurse juridice de interes, referate, legislaţie, răspunsuri juridice, teste de Drept.

StiuCum Home » drept » drept civil » Codul civil

Persoana juridica - incetarea persoanei juridice

Incetarea persoanei juridice 515j91f
Sectiunea 1


Dispozitii generale
Modurile de incetare Art.185 - Incetarea persoanei juridice 515j91f are loc, dupa caz, prin fuziune, divizare totala, transformare, dizolvare, desfiintare sau printr-un alt mod prevazut de lege.Sectiunea a 2-a


Dizolvarea persoanei juridice 515j91f
Cazuri de dizolvare Art.186 - Persoanele juridice de drept privat se dizolva:


a) prin declararea nulitatii actului de infiintare;


b) daca termenul pentru care au fost constituite s-a implinit;


c) daca scopul a fost realizat ori nu mai poate fi indeplinit;


d) daca scopul pe care il urmaresc sau mijloacele intrebuintate pentru realizarea acestuia au devenit contrare legii sau ordinii publice, ori urmaresc un alt scop decat cel declarat;


e) prin hotararea organelor competente ale acestora;


f) prin orice alt mod prevazut de lege, actul de constituire sau statut.
Nulitatea persoanei juridice 515j91f

Art.187 - Declararea nulitatii persoanei juridice 515j91f se poate cere, pe cale judecatoreasca, de catre orice persoana interesata, in cazul in care actul de constituire sau, dupa caz, statutul acesteia au fost facute cu nerespectarea cerintelor impuse de lege pentru constituirea ei valabila.
Opozitie

Art.188 - In cazul in care persoana juridica se dizolva prin hotararea organului competent, creditorii sau orice alte persoane interesate pot face opozitie, dispozitiile art.184 aplicandu-se in mod corespunzator.
Lichidarea

Art.189 - (1) Prin efectul dizolvarii, persoana juridica intra in lichidare, in vederea valorificarii activului si a platii pasivului.


(2) Persoana juridica isi pastreaza capacitatea civila pentru operatiunile necesare lichidarii, pana la terminarea acesteia.


(3) Daca incetarea fiintei persoanei juridice 515j91f are loc prin fuziune, transformare sau prin divizare totala, nu se declanseaza procedura lichidarii.
Destinatia bunurilor ramase dupa lichidare

Art.190 - (1) Oricare ar fi cauzele dizolvarii, bunurile persoanei juridice 515j91f ramase dupa lichidare vor primi destinatia indicata prin actul de constituire sau in statut, ori destinatia indicata de hotararea organului competent luata inainte de dizolvare.


(2) In lipsa unei asemenea prevederi in actul de constituire sau in statut, ori in lipsa unei hotarari luate in conditiile alin 1), precum si in cazul in care prevederea sau hotararea este contrara legii sau ordinii publice, la propunerea lichidatorului, bunurile ramase dupa lichidare vor fi atribuite de instanta competenta unei persoane juridice cu scop identic sau asemanator, daca prin lege nu se prevede altfel. Daca exista mai multe astfel de persoane juridice, lichidatorul vapropune cel putin trei persoane juridice, caz in care bunurile se atribuie prin tragere la sorti.


(3) In cazul in care persoana juridica a fost dizolvata pentru motivele prevazute de art.186 lit.d), precum si in cazul in care nici o persoana juridica nu este de acord cu preluarea bunurilor ramase dupa lichidare in conditiile alin 2), acestea vor fi preluate de stat, prin Ministerul Finantelor Publice.Sectiunea a 3-a


Dispozitii speciale
Desfiintarea unor persoane juridice

Art.191 - (1) Persoanele juridice infiintate de catre autoritatile publice centrale si locale pot fi desfiintate prin hotararea organului care le-a infiintat.


(2) In acest caz, daca organul competent nu a dispus altfel, drepturile si obligatiile persoanei juridice 515j91f desfiintate trec asupra persoanei juridice dobanditoare, proportional cu valoarea bunurilor transmise acesteia, tinandu-se insa seama si de natura obligatiilor respective.
Data incetarii personalitatii juridice

Art.192 - (1) Persoanele juridice supuse inregistrarii inceteaza a avea fiinta la data radierii din registrele in care au fost inscrise.


(2) Celelalte persoane juridice inceteaza a avea fiinta de la data actului prin care s-a dispus incetarea sau, dupa caz, de la data indeplinirii oricarei alte cerinte prevazute de lege.
Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact