StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Informatia - te scoate din incurcaturi
drept DREPT

Dreptul reprezintă un ansamblu de reguli de comportare Ón relațiile sociale, al căror principal caracter este obligativitatea - la nevoie impusă - pentru toți membrii societății organizate. Aceasta categorie conţine articole şi resurse juridice de interes, referate, legislaţie, răspunsuri juridice, teste de Drept.

StiuCum Home » drept » drept civil » Codul civil

Obligatiile complexe - obligatiile alternativeObligatiile alternative
Notiune Art.1171 - Obligatia este alternativa atunci cand cuprinde doua prestatii, executarea uneia dintre acestea fiind suficienta pentru stingerea obligatiei.
Determinarea persoanei care face alegerea prestati 929g63j ei

Art.1172 - (1) Alegerea prestatiei prin care se va stinge obligatia apartine debitorului ori de cate ori nu este acordata in mod explicit creditorului.


(2) Daca s-a stabilit un termen in care una dintre parti sa faca alegerea, iar acest termen a fost depasit, alegerea revine de drept celeilalte parti.
Alegerea prestatiei de catre debitor

Art.1173 - (1) Daca alegerea apartine debitorului, iar una dintre prestatii a devenit imposibil de executat, chiar si din culpa debitorului, obligatia alternativa devine simpla.


(2) In cazul in care ambele prestatii au devenit imposibil de executat, debitorul, daca este raspunzator in privinta neexecutarii uneia din ele, ramane obligat la despagubiri pentru prestatia care a devenit ultima imposibila de executat.
Alegerea prestatiei de catre creditor

Art.1174 - (1) In cazul in care creditorul are alegerea:


dacauna din prestatii a devenit imposibil de executat, fara ca vreuna din parti sa raspunda, creditorul este obligat sa o primeasca pe cealalta;


daca creditorul raspunde pentru imposibilitatea de executare a uneia din prestatii, el poate sa pretinda executarea celeilalte prestatii, despagubindu-l pe debitor pentru eventualele prejudicii cauzate, sau sa fie exonerat de raspundere;


daca debitorul este raspunzator pentru imposibilitatea de a executa una din prestatii, creditorul poate cere fie despagubiri, fie cealalta prestatie;


daca debitorul este raspunzator pentru imposibilitatea de a executa ambele prestatii, creditorul poate cere despagubiri pentru neexecutarea oricareia din prestatii.


(2) Obligatia este stinsa, daca ambele prestatii au devenit imposibil de executat fara ca debitorul sa fie raspunzator si inainte ca acesta sa fi fost pus in intarziere.
Alte dispozitii

Art.1175 - Dispozitiile capitolului de fata sunt aplicabile si in cazul in care obligatia alternativa cuprinde mai mult de doua prestatii.Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact