StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Informatia - te scoate din incurcaturi
drept DREPT

Dreptul reprezintă un ansamblu de reguli de comportare Ón relațiile sociale, al căror principal caracter este obligativitatea - la nevoie impusă - pentru toți membrii societății organizate. Aceasta categorie conţine articole şi resurse juridice de interes, referate, legislaţie, răspunsuri juridice, teste de Drept.

StiuCum Home » drept » drept civil » Codul civil

Capacitatea de exercitiu

Capacitatea de exercitiu
Notiune Art.23 - Capacitatea de exercitiu este aptitudinea persoanei de a incheia singura acte juridice civile.
Inceputul capacitatii de exercitiu

Art.24 - (1) Capacitatea de exercitiu deplina incepe la data cand persoana devine majora.


(2) Persoana devine majora la implinirea varstei de 18 ani.
Situatia minorului casatorit

Art.25 - (1) Minorul dobandeste, prin casatorie, capacitatea deplina de exercitiu.


(2) In cazul in care casatoria este anulata, minorul care a fost de buna-credinta la incheierea casatoriei pastreaza capacitatea deplina de exercitiu.
Capacitatea de exercitiu anticipata

Art.26 - Pentru motive temeinice, instanta tutelara poate recunoaste minorului care a implinit varsta de 16 ani capacitatea deplina de exercitiu. In acest scop, vor fi ascultati si parintii sau tutorele minorului, luandu-se, cand este cazul, si avizul consiliului de familie.
Capacitatea de exercitiu restransa

Art.27 - (1) Minorul care a implinit varsta de 14 ani are capacitatea de exercitiu restransa.


(2) Actele juridice ale minorului cu capacitate de exercitiu restransa se incheie de catre acesta, cu incuviintareaparintilor sau, dupa caz, a tutorelui, iar in cazurile prevazute de lege, si cu incuviintarea instantei tutelare. Incuviintarea poate fi data, cel mai tarziu, in momentul incheierii actului.


(3) Cu toate acestea, minorul prevazut la alin.(1), poate face singur acte de conservare, acte de administrare care nu sunt pagubitoare, precum si acte de dispozitie de mica valoare, cu caracter curent si care se executa la data incheierii lor.
Actele minorului care a implinit 15 ani

Art.28 - (1) Minorul care a implinit 15 ani poate sa incheie singur acte juridice referitoare la munca, la indeletnicirile artistice sau sportive ori la profesia sa, fara a avea nevoie de incuviintarea parintilor sau a tutorelui.


(2) In acest caz, minorul exercita singur drepturile si executa tot astfel obligatiile izvorate din aceste acte si poate dispune singur de veniturile dobandite.
Lipsa capacitatii de exercitiu

Art.29 - (1) Nu au capacitate de exercitiu:


minorul care nu a implinit varsta de 14 ani;


interzisul judecatoresc.


(2) Pentru cei care nu au capacitate de exercitiu, actele juridice se fac de reprezentantii lor legali, in conditiile prevazute de lege.


(3) Cu toate acestea, persoana lipsita de capacitatea de exercitiu poate face singura acte de conservare, precum si acte de dispozitie de mica valoare, cucaracter curent si care se executa la momentul incheierii lor.
Nulitatea relativa a actelor juridice facute cu incalcarea dispozitiilor privitoare la capacitate

Art.30 - Actele facute de persoana lipsita de capacitate de exercitiu sau cu capacitate de exercitiu restransa, altele decat cele prevazute la art.27 alin.(3) si la art.29 alin.(3), precum si actele facute de tutore fara incuviintarea instantei tutelare, atunci cand aceasta autorizare este ceruta de lege, sunt lovite de nulitate relativa, chiar fara dovedirea unui prejudiciu.
Lipsa dreptului la actiune

Art.31 - Minorul sau interzisul judecatoresc nu are dreptul la actiunea in anulare sau in reductiunea obligatiilor sale daca prejudiciul rezulta dintr-un eveniment cazual si neasteptat.
Raspunderea civila a minorului

Art.32 - (1) Minorul sau interzisul judecatoresc nu se poate sustrage obligatiei extracontractuale de a repara prejudiciul cauzat altuia prin culpa sa.


(2) Simpla declaratie facuta de minor ca este major nu-l lipseste de actiunea in anulare sau in reductiune a obligatiilor sale.
Nulitatea pentru incapacitate

Art.33 - (1) Cel lipsit de capacitate de exercitiu sau cu capacitate de exercitiu restransa poate invoca singur, in aparare, nulitatea actului pentru incapacitatea sa rezultata din minoritate sau din punerea sub interdictie judecatoreasca.


(2) Persoanele capabile de a contracta nu pot opune minorului sau interzisului judecatoresc incapacitatea acestora.
Limitele obligatiei de restituire

Art.34 - Persoana lipsita de capacitate de exercitiu sau cu capacitate de exercitiu restransa nu este obligata la restituire, decat in limita folosului realizat.
Confirmarea actelor lovite de nulitate relativa

Art.35 - Minorul devenit major poate confirma actul facut singur in timpul minoritatii, atunci cand el trebuia sa fie reprezentat sau asistat. Dupa descarcarea tutorelui, el poate, de asemenea, sa confirme actul facut de tutorele sau fara respectarea tuturor formalitatilor cerute pentru incheierea lui valabila.
Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact