StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Protejeaza-ti interesele
drept DREPT

Dreptul reprezintă un ansamblu de reguli de comportare Ón relațiile sociale, al căror principal caracter este obligativitatea - la nevoie impusă - pentru toți membrii societății organizate. Aceasta categorie conţine articole şi resurse juridice de interes, referate, legislaţie, răspunsuri juridice, teste de Drept.

StiuCum Home » drept » drept civil » Codul civil

Obligatia de intretinere - conditiile obligatiei de intretinere

Conditiile obligatiei de intretinere
Situatia creditorului Art.402 - Are drept la intretinere numai cel care se afla in nevoie, neputandu-se intretine din munca sau din bunurile sale.
Dreptul la intretinere al minorului

Art.403 - (1) Minorul care cere intretinere de la parintii sai se afla in nevoiedaca nu se poate intretine din munca sa, chiar daca ar avea bunuri.


(2) Cu toate acestea, in cazul in care parintii n-ar putea presta intretinerea fara a primejdui propria lor existenta, daca nu exista alte persoane care ar putea fi obligate la intretinerea minorului, instanta tutelara poate incuviinta ca intretinerea sa se asigure prin valorificarea bunurilor pe care acesta le are, cu exceptia celor de stricta necesitate.


(3) Parintii sunt obligati sa intretina pe copilul devenit major, daca se afla in continuarea studiilor, pana la terminarea acestora, fara a depasi varsta de 26 de ani.
Lipsa dreptului la intretinere

Art.404 - (1) Nu poate pretinde intretinere acela care s-a facut vinovat fata de cel obligat la intretinere de fapte grave contrare legii sau bunelor moravuri.


(2) De asemenea, cel care se afla in stare de nevoie din vina sapoate cere numai intretinerea de stricta necesitate.
Situatia debitorului

Art.405 - (1) Poate fi obligat la intretinere numai cel care are mijloacele pentru a o plati sau are posibilitatea de a dobandi aceste mijloace.


(2) La stabilirea mijloacelor celui care datoreaza intretinerea se va tine seama de veniturile si bunurile acestuia, precum si de posibilitatile de realizare a acestora; de asemenea, vor fi avute in vedere sarcinile si obligatiile persoanei respective.
Mijloace de proba

Art.406 - Starea de nevoie a persoanei indreptatite la intretinere, precum si mijloacele celui care datoreaza intretinere pot fi dovedite prin orice mijloc de proba.
Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact