StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Informatia - te scoate din incurcaturi
drept DREPT

Dreptul reprezintă un ansamblu de reguli de comportare Ón relațiile sociale, al căror principal caracter este obligativitatea - la nevoie impusă - pentru toți membrii societății organizate. Aceasta categorie conţine articole şi resurse juridice de interes, referate, legislaţie, răspunsuri juridice, teste de Drept.

StiuCum Home » drept » drept civil » Codul civil

Obligatia de intretinere - stabilirea si executarea obligatiei de intretinereStabilirea si executarea obligatiei de intretinere
Cuantumul intretinerii

Art.407 - (1) Intretinerea este datorata potrivit cu nevoia celui care o cere si cu mijloacele celui care urmeaza a o plati.


(2) Cand intretinerea este datorata de parinte, ea se stabileste pana la o pat 838b19i rime din venitul sau lunar net din munca pentru un copil, o treime pentru doi copii si o jumatate pentru trei sau mai multi copii.


(3) Cuantumul intretinerii datorate copiilor, impreuna cu intretinerea datorata altor persoane, potrivit legii, nu va putea depasi jumatate din venitul net lunar din munca al celui obligat.
Modalitatile de executare

Art.408 - (1) Obligatia de intretinere se executa in natura sau prin plata unei sume de bani.


(2) Pensia de intretinere se poate stabili sub forma unei sume fixe sau intr-o cota procentuala din venitul net lunar al celui care datoreaza intretinere. Dispozitiile art.407 alin 2) si (3) raman aplicabile.
Majorarea, reducerea si sistarea pensiei de intretinere

Art.409 - Daca se iveste o schimbare in ceea ce priveste mijloacele celui care presteaza intretinerea si nevoia celui care o primeste, instanta judecatoreasca, potrivit imprejurarilor, va putea mari sau micsora obligatia de intretinere sau va putea hotari incetarea ei.
Data de la care se datoreaza intretinerea

Art.410 - (1) Intretinerea se datoreaza de la data cererii de chemare in judecata.


(2) Pensia de intretinere se poate acorda pentru o perioada anterioara cererii de chemare in judecata daca introducerea actiunii in justitie a fost intarziata din culpa debitorului intretinerii.
Plata pensiei de intretinere

Art.411 - (1) Pensia de intretinere se plateste periodic, la termenele convenite de parti sau, in lipsa, la cele stabilite prin hotarare judecatoreasca.


(2) Chiar daca creditorul intretinerii a decedat in perioada corespunzatoare unei rate, intretinerea estedatorata in intregime pentru acea perioada.


(3) De asemenea, partile pot conveni sau, daca sunt motive temeinice, instanta de judecata poate hotari ca intretinerea sa se execute prin plata anticipata a unei sume globale care sa acopere nevoile de intretinere ale celui indreptatit pe o perioada mai indelungata sau pe intreaga perioada in care se datoreaza intretinerea.


Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact