StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Protejeaza-ti interesele
drept DREPT

Dreptul reprezintă un ansamblu de reguli de comportare Ón relațiile sociale, al căror principal caracter este obligativitatea - la nevoie impusă - pentru toți membrii societății organizate. Aceasta categorie conţine articole şi resurse juridice de interes, referate, legislaţie, răspunsuri juridice, teste de Drept.

StiuCum Home » drept » drept civil » Codul civil

Ocrotirea persoanei fizice - despre curatelaDespre curatela
Cazuri de instituire Art.135 - In afara de cazurile prevazute de lege, instanta tutelara poate institui curatela:


a) daca, din cauza batranetii, a bolii sau a unei infirmitati fizice, o persoana, desi capabila, nu poate, personal, sa-si administreze bunurile sau sa-si apere interesele in conditii multumitoare si, din motive temeinice, nu-si 323f56d poate numi un reprezentant;


b) daca din cauza bolii sau din alte motive o persoana, desi capabila, nu poate, nici personal, nici prin reprezentant, sa ia masurile necesare in cazuri a caror rezolvare nu sufera amanare;


c) daca o persoana, fiind obligata sa lipseasca vreme indelungata de la domiciliu, nu a lasat un mandatar general;


d) daca o persoana a disparut fara a se avea stiri despre ea si nu a lasat un mandatar general.
Competenta instantei tutelare

Art.136 - Instanta tutelara competenta este:


in cazul prevazut la art.135 lit.a), instanta de la domiciliul persoanei reprezentate;


in cazul prevazut la art.135 lit.b), fie instanta de la domiciliul persoanei reprezentate, fie instanta de la locul unde trebuie luate masurile urgente;


in cazurile prevazute la art.135 lit.c) sau d), instanta de la ultimul domiciliu din tara al celui lipsa ori al celui disparut.
Persoana care poate fi numita curatorArt.137 - Poate fi numit curator orice persoana in masura sa indeplineasca aceasta sarcina.
Efectele curatelei

Art.138 - In cazurile prevazute la art.135, instituirea curatelei nu aduce nici o atingere capacitatii celui pe care curatorul il reprezinta.
Procedura de instituire

Art.139 - (1) Curatela se poate institui la cererea celui care urmeaza a fi reprezentat, a sotului sau, a rudelor sau a celor aratati in art.72. Instanta tutelara poate institui curatela si din oficiu.
(2) Curatela nu se poate institui decat cu consimtamantul celui reprezentat, in afara de cazurile in care consimtamantul nu poate fi dat.


(3) Numirea curatorului se face de instanta tutelara, printr-o incheiere care se comunica in scris curatorului si se afiseaza la sediul instantei tutelare, precum si la primaria de la domiciliul celui reprezentat.
Continutul curatelei

Art.140 - (1) In cazurile in care se instituie curatela, se aplica regulile de la mandat.


(2) Instanta tutelara poate stabili limitele mandatului si poate da instructiuni curatorului, in locul celui reprezentat, in toate cazurile in care acesta din urma nu este in masura sa o faca.
Inlocuirea curatorului

Art.141 - Curatorul este in drept sa ceara inlocuirea sa dupa trei ani de la numire.
Incetarea curatelei

Art.142 - Daca au incetat cauzele care au provocat instituirea curatelei, aceasta va fi ridicata de instanta tutelara la cererea curatorului, a celui reprezentat, a oricaruia dintre cei prevazuti in art.72 ori din oficiu.
Alte dispozitii aplicabile

Art.143 - Dispozitiile prezentului capitol se aplica si curatorului special prevazut de art.82 alin 2), art. 110, art. 119 si art. 125.


Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact