StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Protejeaza-ti interesele
drept DREPT

Dreptul reprezintă un ansamblu de reguli de comportare Ón relațiile sociale, al căror principal caracter este obligativitatea - la nevoie impusă - pentru toți membrii societății organizate. Aceasta categorie conţine articole şi resurse juridice de interes, referate, legislaţie, răspunsuri juridice, teste de Drept.

StiuCum Home » drept » drept civil » Codul civil

Responsabilitatea parinteasca - exercitarea responsabilitatii parintesti

Exercitarea responsabilitatii parintesti
Responsabilitatea parintilor

Art.383 - (1) Parintii sunt egali in drepturi si au o responsabilitate comuna pentru cresterea copilului lor minor.


(2) Oricare dintre parinti, care indeplineste singur un act curent pentru exercitarea drepturilor si indeplinirea obligatiilor parintesti, este prezumat ca are si consimtamantul celuilalt parinte.
Responsabilitatea parintilor divortati

Art.384 - (1) Daca parintii sunt divortati, responsabilitatea parinteasca se exercita potrivit dispozitiilor referitoare la efectele divortului in raporturile dintre parinti si copii.


(2) In cazul copilului din afara casatoriei recunoscut concomitent sau, dupa caz, succesiv, de ambii parinti, responsabilitatea parinteasca se exercita in comun si in mod egal, daca parintii convietuiesc la data recunoasterii sau, respectiv, a celei de a doua recunoasteri a copilului.


(3) Daca filiatia copilului din afara casatoriei se stabileste prin hotarare judecatoreasca, instanta esteobligata sa dispuna asupra modului de exercitare a responsabilitatii parintesti, fiind aplicabile prin asemanare dispozitiile privitoare la divort.
Invoiala parintilor

Art.385 - Instanta competenta poate sa incuviinteze intelegerea liber consimtita dintre parinti cu privire la exercitarea responsabilitatii parintesti sau cu privire la o masura de protectie a copilului, daca este respectat interesul superior al acestuia.
Exercitarea drepturilor parintesti de un singur parinte

Art.386 - Daca unul dintre parinti este decedat, pus sub interdictie, declarat mort prin hotarare judecatoreasca, decazut din exercitiul drepturilor parintesti sau daca, din orice imprejurare, se afla in neputinta de a-si exprima vointa, celalalt parinte exercita singur drepturile parintesti.
Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact