StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Informatia - te scoate din incurcaturi
drept DREPT

Dreptul reprezintă un ansamblu de reguli de comportare Ón relațiile sociale, al căror principal caracter este obligativitatea - la nevoie impusă - pentru toți membrii societății organizate. Aceasta categorie conţine articole şi resurse juridice de interes, referate, legislaţie, răspunsuri juridice, teste de Drept.

StiuCum Home » drept » drept civil » Codul civil

Transmisiunea si imparteala succesiunii - succesiunea vacantaSuccesiunea vacanta
Notiune Art.866 - (1) Daca nu sunt mostenitori legali sau testamentari ori daca nici unul dintre ei nu poate sau nu vrea sa vina la mostenire, succesiunea este vacanta.


(2) Daca au fost instituiti legatari doar pentru o parte 323b16d a mostenirii si nu exista mostenitori legali, restul ce a ramas din succesiune este vacant.
Administrarea provizorie a bunurilor succesorale

Art.867 - In succesiunea in care exista indicii ca urmeaza a fi declarata vacanta, notarul public va putea incredinta administrarea provizorie a bunurilor succesorale unui curator desemnat, cu incunostintarea autoritatii administrativ-teritoriale.
Somarea succesibililor

Art.868 - (1) Daca in termen de un an de la deschiderea succesiunii nu s-a infatisat nici un succesibil, notarul public, la cerea oricarei persoane interesate, va soma pe toti succesibilii, printr-o publicatie facuta la locul deschiderii succesiunii, la locul unde se afla imobilele succesorale, precum si intr-un ziar de larga circulatie, pe cheltuiala succesiunii, sa se infatiseze in termen de sase luni de la publicare.


(2) Daca nici un succesibil nu se prezinta in termenul fixat in publicatie, notarul public va constata ca succesiunea defunctului este vacanta.
Vacanta succesorala

Art.869 - Vacanta succesorala, totala sau partiala, beneficiaza de plin drept statului roman. Este lipsita de efect orice dispozitie testamentara care, fara a regla devolutiunea bunurilor, urmareste infrangerea acestei reguli.
Raspunderea statului pentru pasivul succesoral

Art.870 - (1) Statul nu estemostenitor, insa este investit cu bunurile defunctului, de indata ce toti succesibilii cunoscuti au renuntat la succesiune sau la implinirea termenului de prescriptie a dreptului de optiune succesorala daca nici un succesibil nu este cunoscut sau nu reclama succesiunea.


(2) Statul suporta pasivul succesoral numai in limita valorii bunurilor trecute asupra sa.
Infirmarea vacantei succesorale

Art.871 - Orice mostenitor care isi stabileste ulterior calitatea, in conditiile legii, poate exercita impotriva statului petitia de ereditate.


Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact