StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
drept DREPT

Dreptul reprezintă un ansamblu de reguli de comportare Ón relațiile sociale, al căror principal caracter este obligativitatea - la nevoie impusă - pentru toți membrii societății organizate. Aceasta categorie conţine articole şi resurse juridice de interes, referate, legislaţie, răspunsuri juridice, teste de Drept.

StiuCum Home » DREPT » drept penal

Abuzul in serviciu contra intereselor personale

ABUZUL IN SERVICIU CONTRA INTERESELOR PERSONALEContinutul legal

Infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor este prevazuta in art. 246 C. pen. si consta in fapta functionarului public, care, in exercitiul atributiilor de serviciu, cu stiinta, nu indeplineste un act sau il indeplineste in mod defectuos si prin aceasta cauzeaza o vatamare intereselor legale ale unei persoane.

Fapta anterior descrisa prezinta un pericol social deosebit, deoarece in materialitate ei, constituie o incalcare a legalitatii in activitatea de serviciu, savarsita chiar de acela care este obligat in virtutea calitatii sale sa o apere.

Infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor are un caracter subsidiar, in sensul ca abuzul savarsit de un functionar se incadreaza in dis 555e44f pozitiile art.246 C.pen., numai atunci cand nu este incriminat prin alta dispozitie.

In practica judiciara s-a retinut ca a savarsit, printre altele, si infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor, numita J.O. in fapt s-a retinut ca pe o perioada de o luna, faptuitoarea indeplinind functia de vanzatoare la o societate comerciala cu raspundere limitata si avand atributii de gestionar de fapt a produselor primite spre comercializare, a vandut cu suprapret bunuri alimentare persoanelor fizice, creandu-si un plus fraudulos in gestiune. Cum inculpata a comis acte materiale de inducere in eroare si prejudiciere a patrimoniului persoanelor fizice, in cadrul indeplinirii atributiilor sale de serviciu si in calitate de alt salariat al unei persoane juridice, ea urmeaza sa raspunda pentru infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor, prevazuta de art.246 C.pen. Si aceea de crearea de plusuri in gestiune prin mijloace frauduloase, incriminata prin art.35 din Legea nr.22/1969. S-a avut in vedere de catre instanta si faptul ca din continutul art.258 C.pen. Se retine ca dispozitiile art.246-250, privitoare la functionarii publici se aplica si celorlalti functionari, caz in care maximul pedepsei se reduce cu o treime. In fine, prin termenul de functionar in art.147 alin.2 din partea generala a Codului penal, se arata ca legiuitorul intelege si orice salariat care exercita o insarcinare in serviciul unei alte persoane juridice decat cele prevazute de alin.1 art.147 C.pen.

2. Subiectii infractiunii

a)Subiectul activ in cazul infractiunii prevazute in art. 246 C. pen. Este circumstantiat, acesta neputand fi decat un functionar public sau functionar (conform art 258 C. pen.). Potrivit alin. (1) art.147, C. pen. prin functionar public, se intelege orice persoana care exercita, permanent sau temporar, cu orice titlu, indiferent cum a fost investita, o insarcinare de orice natura, retribuita sau nu, in serviciul unei unitati dintre cele la care se refera art.145.

Potrivit art.147 alin.2 C.pen., prin functionar se intelege persoana prevazuta in alin. (1), precum si orice salariat care exercita o insarcinare in serviciul unei alte persoane juridice decat cele prevazute in acel alineat (art.147 alin.1 C.pen.). Trebuie sa existe un contract individual de munca, intre acea persoana fizica si persoana juridica, contract care trebuie sa indeplineasca toate conditiile de forma si fond, cerute de lege pentru existenta valabila a unui asemenea contract. Calitatea ceruta in textul incriminator trebuie sa existe in momentul comiterii faptei.

. Daca in cazul functionarului public legea prevede ca acesta poate fi orice persoana, care exercita permanent sau temporar cu orice titlu, indiferent de cum a fost investita, o insarcinare de orice natura, retribuita sau nu in serviciul unei unitati publice, "in cazul functionarului nu se mai prevad aceste aspecte." [1]

In literatura juridica se arata ca, daca o persoana tine sporadic locul unui functionar public fara consimtamantul conducerii unitatii respective, nu va fi considerat nemijlocit (autor) al infractiunii de "abuz in serviciu contra intereselor persoanelor"

. Avand in vedere ca in cazul functionarului nu mai sunt repetate nici macar cu titlu general, de exemplu, circumstantele in care isi poate desfasura activitatea, se trage concluzia ca in situatia functionarului - alt salariat, intotdeauna acesta trebuie sa fie intr-un raport de munca cu persoana juridica unde isi desfasoara activitatea, nefiind lipsit de importanta cum a fost investit, daca este retribuit sau nu etc.

Participatia penala este posibila sub toate formele. In cazul coautoratului, faptuitorii trebuie sa aiba "calitatea speciala ceruta de lege autorului infractiunii"[3]. De exemplu, coautorii fac parte dintr-o comisie, colectiv sau echipa de control, verificare, aprobare etc.

Instigator sau complice poate fi orice persoana.

b. Subiectul pasiv. Distingem un subiect pasiv general, reprezentat de stat ca titular al valorii sociale care este bunul mers al organelor si institutiilor publice, a institutiilor sau altor persoane juridice de interes public. Subiect pasiv general poate fi si o persoana juridica privata, cand subiectul activ este un functionar, "adica salariatul unei asemenea persoane juridice" .

Subiectul pasiv special al infractiunii poate fi orice persoana, chiar si un functionar public sau functionar ori alt salariat ale caror drepturi si interese sunt lezate prin comportarea si activitatea abuziva a subiectului activ. Acesta poate fi chiar un functionar public sau un functionar, care isi desfasoara activitatea in aceeasi unitate unde lucreaza si subiectul activ sau in alta institutie de interes public ori in cadrul unei alte persoane juridice, si ale carei interese legale sunt vatamate prin desfasurarea activitatii infractionale. In cazul cand persoana vatamata a suferit unele prejudicii, ea poate solicita despagubiri civile. .


3. Sanctiuni

Consumarea infractiunii are loc in momentul indeplinirii actului in mod defectuos, respectiv in momentul expirarii termenului in care actul trebuia sa fie indeplinit. Infractiunea poate fi savarsita in forma continuata.

Infractiunea este susceptibila de desfasurare in timp, fiind posibile atat actele pregatitoare, cat si tentativa, dar legea nu le pedepseste.

Infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor este sanctionata cu pedeapsa inchisorii de la 6 luni la 3 ani, daca infractorul este functionar public si cu inchisoare de la 6 luni la 2 ani daca, faptuitorul este functionar (conform art. 258 C. pen.)

Actiunea penala se pune in miscare din oficiu, iar "competenta in prima instanta apartine judecatoriei"[5].
Gheoghe Nistoreanu si colab., op cit.,, pg.388.

Vasile Dobrinoiu si colab., op cit., pg.470,471.

Tudorel Toader op. cit., pg.263.

Gheoghe Nistoreanu si colab., op cit.,pg.389.

Mihai Aadrian Hotca, op. cit., pg.17.Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact