StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
management MANAGEMENT

Termenul Management a fost definit de catre Mary Follet prin expresia "arta de a infaptui ceva impreuna cu alti oameni". Diferite informatii care te vor ajuta din domeniul managerial: Managementul Performantei, Functii ale managementului, in cariera, financiar.

StiuCum Home » MANAGEMENT » management cultural

Ce vor clientii, cine sunt ei?Ce vor clientii, cine sunt ei?


Orientarea catre client inseamna crearea acelor produse si sisteme de servicii conexe care sa vina in intampinarea doleantelor, de cele mai multe ori inca neexprimate, ale consumatorilor. Pe undeva, sintagma se apropie de formula (mult mai cunoscuta noua) "Clientul nostru, stapanul nostru' 616d38g . Spunem "pe undeva', pentru ca similitudinea este una grosiera. Clientul trebuie sa fie, intr-adevar, un fel de stapan, dar unul care primeste si - mai ales - accepta sfaturi de la cei care il slujesc, in interesul ambelor parti (sau cel putin asa ar suna varianta idealista).

Sa vedem atunci ce vor clientii. Folosind aceeasi abordare, Scott Adams[1] sustine ca fiecare consumator urmareste sa obtina cel mai bun produs la cel mai mic pret, de preferinta gratis, daca asa ceva ar fi posibil.

Ca  un fenomen singular, pe aceasta piata speciala din aproape toate punctele de vedere (doar vorbim despre "a patra putere in stat' , nu?) termenul de client nu are semnificatia pe care i-o atribuim de obicei, in mod conventional.

Am fi tentati sa consideram cumparatorii/cititorii de publicatii, telespectatorii si radioascultatorii drept clientii mass-media. Ei bine, in aceasta situatie particulara, termenul amintit este rezervat celor care isi fac publicitate prin intermediul canalelor media - advertiser-ii sau anuntatorii. Uzual, pentru "oamenii de rand' ar fi mai nimerit termenul de consumatori sau - cel mai des intalnit in literatura de specialitate si firesc de altfel - de audienta sau public. (intre acesti din urma termeni exista unele diferente. Publicul reprezinta consumatorul tipic, profilul acestuia, iar audienta - dimensiunile masei de consumatori.)A priori avem de-a face asadar cu doua categorii de clienti si, automat; apare dilema: catre care dintre ei sa te orientezi cu precadere ? Ale cui interese sa le aperi, sa le reprezinti si sa le respecti ? Ce inseamna - cel putin in teorie orientarea catre client in cazul mass-media ?

Ca mai intotdeauna in astfel de situatii, "optimul' se afla undeva la mijloc. Formula ideala ar fi ca personale care conduc destinele mass-media sa se aplece atat spre doleantele celor care investesc sume importante in publicitate, dar si spre "umilul' public, cu o nota precumpanitoare asupra celui din urma. Respectandu-si audienta, y compris preferintele acesteia, institutiile de presa isi vor asigura fidelitatea publicului. Un public fidel inseamna cvasicertitudinea tintei pentru cel care vrea sa isi trimita sagetile publicitare prin intermediul canalului respectiv. Bineinteles ca mult dorita cale de mijloc este mai intotdeauna ocolita, cel mai, frecvent in avantajul advertiser-ilor, ale caror argumente de ordin financiar decid.
Scott Adams, op. cit

Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2023 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact