StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Ajutorul de care ai nevoie. Cand ai nevoie cel mai multe de el!
drept DREPT

Dreptul reprezintă un ansamblu de reguli de comportare Ón relațiile sociale, al căror principal caracter este obligativitatea - la nevoie impusă - pentru toți membrii societății organizate. Aceasta categorie conţine articole şi resurse juridice de interes, referate, legislaţie, răspunsuri juridice, teste de Drept.

StiuCum Home » drept » drept civil » Codul civil

Despre privilegii si garantii reale - despre dreptul de retentie

Despre dreptul de retentie
Dreptul de retentie Art.1898 - Cel care este dator sa remita sau sa restituie un bun poate sa-l retina atat timp cat creditorul nu-l despagubeste pentru cheltuielile neces 525i83f are si utile pe care le-a facut pentru acel bun, ori pentru prejudiciile pe care bunul i le-a cauzat.
Imposibilitatea invocarii dreptului de retentie

Art.1899 - (1) Dreptul de retentie nu poate fi exercitat daca detinerea bunului provine dintr-o fapta ilicita, este abuziva ori nelegala sau daca bunul nu este susceptibil de urmarire silita.


(2) De asemenea, dreptul de retentie nu poate fi invocat de catre posesorul de rea-credinta decat cazurile anume prevazute de lege.
Drepturile si obligatiile retentorului

Art.1900 - (1) Retentorul trebuie sa conserve lucrul cu diligenta unui bun proprietar.


(2) El va percepe fructele sau veniturile, fiind obligat sa le impute asupra creantei sale.
Inlaturarea dreptului de retentie

Art.1901 - Dreptul de retentie esteinlaturat in cazul in care creditorul predarii bunului ofera o garantie reala socotita indestulatoare de catre instanta sau consemneaza suma pretinsa.
Opozabilitatea dreptului de retentie

Art.1902 - (1) Dreptul de retentie este opozabil tertilor dobanditori fara indeplinirea vreunei formalitati de publicitate.


(2) In toate cazurile, dreptul de retentie nu poate fi opus creditorilor care au inceput executarea silita impotriva debitorului; retentorul are numai dreptul de a participa la distribuirea pretului bunului, in conditiile legii.
Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact